Slovenija 29.5.2012 4:00

V Konzorciju letos jubilejna 20. razstava Bologna po Bologni

Ljubljana, 29. maja - V knjigarni Konzorcij bodo ob 11. uri odprli razstavo tujih otroških knjig Bologna po Bologni. Na 20. prodajni razstavi bo do 2. junija na ogled okoli 500 tujih otroških knjig, predvsem slikanic. Knjige predstavljajo izbor z letošnjega mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni.

Ljubljana. Knjigarna Konzorcij. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Knjigarna Konzorcij.
Foto: Domen Grögl/STA

V kulturnem programu bo pripovedovalka Katja Povše v vlogi gospodične Bazilike povedala nekaj pravljic iz knjige Ele Peroci Hišica iz kock. Po otvoritveni slovesnosti bo Tilka Jamnik izvedla prvo strokovno vodstvo po razstavi. Vodstva bodo organizirana vsak dan do petka. V spremljevalnem programu pripravljajo pravljične ure za predšolske otroke, ki jih bo vodila Ida Mlakar.

Na jubilejni razstavi bodo opozorili na 20-letnico Slovenske sekcije Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) in na 90. obletnico rojstva Ele Peroci. Celostno podobo razstave sooblikuje ilustracija Lidije Osterc iz slikanice Hišica iz kock. Prav Perocijeva in Osterčeva sta leta 1970 prejeli priznanje IBBY za celotno ustvarjalno delo.

Bologno po Bologni organizirata založba Mladinska knjiga in otroški oddelek knjigarne Konzorcij v sodelovanju s Pionirsko knjižnico - centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Sejem v Bologni, letos že 49., je potekal med 19. in 22. marcem. Na njem je sodelovalo okoli 1200 razstavljavcev iz 66 držav. Na slovenski stojnici so se predstavile številne slovenske založbe, ki so predstavile avtorje po lastni izbiri, pa tudi dela avtorjev v fokusu. To so bili Živa Deu, Bara Kolenc, Mate Dolenc, Milan Dekleva, Majda Koren, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Tone Pavček, Andrej Rozman Roza, Primož Suhodolčan, Peter Svetina in Bina Štampe Žmavc.