Svet 1.6.2012 5:00

V Berlinu jeseni prvič Umetnostni teden

Berlin, 1. junija - Berlinske zasebne galerije in javne kulturne institucije želijo z novim skupnim projektom utrditi položaj Berlina kot mesta umetnosti. Tako za jesen - od 11. do 16. septembra - načrtujejo Umetnostni teden, ki naj bi letos prvič povezal zbiratelje in ljubitelje umetnosti z vsega sveta.

Nemčija, Berlin. Center Berlina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Center Berlina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Berlinski umetnostni sejem Art Forum je bil lani odpovedan, saj se Berlinski sejem in zasebna organizacija abc (berlin art contemporary) nista uspela dogovoriti glede organizacije. Po zatrjevanju združenja galerij so imeli galeristi zaradi odpovedi sejma lani izgubo v višini do 40 odstotkov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Berlinski Umetnostni teden je naš odgovor na vedno večjo konkurenco na mednarodnem umetnostnem trgu," je na sredini predstavitvi te novi iniciative dejala gospodarska senatorka Sybile von Obermitz. Na Umetnostnem tednu pa ne bosta sodelovala le abc in umetnostni sejem Preview Berlin, ampak tudi številne posamične galerije in državne kulturne ustanove.

V najožjem krogu sodelujočih sta tudi Nova nacionalna galerija in Inštitut za sodobno umetnost KW. Direktor Nacionalne galerije Udo Kittelmann je sodelovanje pri pripravi Umetnostnega tedna označil kot edinstveno. Belin je sicer po besedah Obermitzove z okrog 400 galerijami in 6000 umetniki mesto z največ galerijami v Evropi.