Svet 31.5.2012 5:30

V Izraelu po 70 letih prvi celovečerni koncert z Wagnerjevimi deli

Tel Aviv, 31. maja - V Izraelu bo prihodnji mesec prvič po 70 letih celovečerni simfonični koncert z deli Richarda Wagnerja. Njegove glasbe namreč v tej državi več desetletij niso izvajali zaradi skladateljevega antisemitizma in dejstva, da je bil ljubljenec nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Koncert bo 18. junija v Tel Avivu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Čas je, da prekinemo Wagnerjev bojkot," je ob napovedi koncerta dejal predsednik Društva Richard Wagner v Izraelu Jonathan Livny, sin preživelega iz holokavsta. A kot je dodal, "spoštuje tiste, ki ne želijo slišati njegove glasbe".

Po njegovih besedah so posebej za koncert najeli sto glasbenikov, financirali pa ga bodo iz zasebnih sredstev. Na njem bodo med drugim izvedli uverturo iz opere Tannhäuser ter odlomke iz Tristana iz Izolde in cikla Nibelunški prstan.

Wagnerjevih del v Izraelu niso izvajali vse od leta 1938. Po t.i. Kristalni noči - pogromom nad Judi, ki se je zgodil tega leta v Nemčiji, se je tako odločil simfonični orkester Eretz Yisrael, kasnejša Izraelska filharmonija.

Nekatere skladbe so sicer vključili v programe klasičnih koncertov, vendar so izzvale nasprotovanje. Parlamentarni odbor je, denimo, dirigenta Daniela Baremboima po odločitvi, da poustvari Wagnerja na izraelskem festivalu leta 2001, označil za "kulturno persono non grato". Tudi Izraelski komorni orkester so lani večkrat kritizirali, ker se je odločil nastopiti na vsakoletnem Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu.