Svet 31.5.2012 9:55

Britansko nagrado orange dobila Američanka Madeline Miller

London, 31. maja - Prestižno britansko literarno nagrado orange, namenjeno pisateljicam, ki ustvarjajo v angleščini, je za svoj romaneskni prvenec "The Song of Achilles" (Ahilova pesem) dobila ameriška avtorica in profesorica Madeline Miller. Nagrado so ji v sredo zvečer podelili v londonski Kraljevi festivalni dvorani (Royal Festival Hall).

Knjiga pripoveduje zgodbo o Patroklosu in legendarnem bojevniku Ahilu od njunega prvega srečanja v otroški dobi do smrti v obleganju Troje. Predsednica žirije Joanna Trollope je pisateljičino upodobitev antičnega grškega mita na podelitvi nagrade opisala kot "inventivno, strastno, očarljivo in drugačno".

Millerjeva je knjigo pisala vzporedno s poučevanjem grščine in latinščine, zanjo je porabila deset let. Nagrada ji je prinesla 30.000 funtov (37.500 evrov).

Millerjeva je četrta ameriška avtorica, ki je prejela nagrado orange. Med letošnjimi šestimi nominirankami sta bili še dve Američanki, Cynthia Ozick in Ann Patchett. Slednja, ki je to nagrado že dobila, je celo veljala za favoritko, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nagrado orange pisateljicam za najboljši roman, napisan v angleščini, podeljujejo od leta 1996. Doslej so jo med drugim prejele Lionel Shriver, Zadie Smith in Barbara Kingsolver, lani pa Tea Obreht za roman "The Tiger's Wife" (Tigrova žena).

Letos je nagrada, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, zadnjič nosila ime podjetja Orange, saj je le-to po 17 letih odpovedalo sponzorstvo.