Slovenija 31.5.2012 12:53

V Narodnem muzeju razstava fotografskih podob tranzicije

Ljubljana, 31. maja - V Narodnem muzeju Slovenije (NMS) bodo ob 20. uri v sklopu festivala Fotonični trenutki - Mesec fotografije 2012 odprli skupinsko fotografsko razstavo Aftermath/Spreminjanje kulturne krajine. Razstava, ki je del mednarodnega kuratorskega projekta, prikazuje odzive fotografov na raznovrstne spremembe v državah nekdanje Jugoslavije v času tranzicije.

Obsežna skupinska razstava na enem mestu združuje poglavitne protagoniste družbeno angažirane fotografije, ki so delovali na območju nekdanje Jugoslavije med letoma 1991 in 2011. Zaradi časovnega razpona fotografij razstava Aftermath sooča avtorske premisleke in izraznosti različnih generacij ustvarjalcev, ki so bodisi doživeli obdobje pred razpadom skupne države bodisi izhajajo iz novega družbenega konteksta.

Vizualne pripovedi so zastavljene konceptualno, presegajo reporterski dokumentarizem in se v nasprotju s senzacionalizmom množičnih medijev na dogodke in situacije osredotočajo z distance. Na račun svoje družbene senzibilnosti pripovedujejo posamične, pogosto skrajno marginalne zgodbe o posledicah vseobsegajoče družbene tranzicije kot procesa, ki je pomembno zaznamoval celotno regijo.

Tematika tranzicije se v sodobni fotografiji izraža z žanri, kot so fotografska topografija, krajinska fotografija, angažirani dokumentarizem, dnevniške fotografske beležke ter v različnih kombinacijah naštetega. Znotraj žanrov fotografi vselej iščejo lastne izpovedne možnosti, sta zapisala Miha Colner in Dejan Sluga, člana osrednje kuratorsko-raziskovalne ekipe, ki pripravlja mednarodni projekt v sodelovanju s partnerskimi organizacijami.

Razstava bo v Ljubljani na ogled do 2. septembra. Do konca prihodnjega leta bodo sledile še postavitve v Pordenoneju, Zagrebu in Beogradu ter krajše predstavitve, predavanja in pogovori v Sarajevu, Cetinju in Prištini.

V sklopu festivala Fotonični trenutki - Mesec fotografije 2012 na to temo danes in v petek v Cankarjevem domu potekajo še predavanja in soočenja mnenj interdisciplinarnega nabora strokovnjakov z območja nekdanje Jugoslavije.