Slovenija 4.6.2012 4:00

Kozinovo nagrado bo dobil skladatelj Jani Golob

Ljubljana, 4. junija - V Mestnem muzeju Ljubljana bodo opoldne podelili letošnjo Kozinovo nagrado, s katero Društvo slovenskih skladateljev nagrajuje svoje člane za zaokrožen opus. Prejel jo bo skladatelj Jani Golob za godalni opus. Ob tem bosta Tomaž Lorenz in Jerko Novak izvedla njegov Dialog za violino in kitaro.

Jani Golob je po diplomi iz violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1972 postal violinist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, nato pa se je posvetil še kompoziciji in leta 1978 diplomiral v razredu Uroša Kreka. Od leta 2007 je redni profesor na akademiji in redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu.

Kot odličen poznavalec svojega inštrumenta je že z enim svojih prvih del, obdelavo rezijske ljudske Sv. Sintilavdič, požel hvalo in bil nagrajen. Ta spodbuda je vplivala na nastanek še treh, ki jih je leta 1980 združil v Štiri ljudske pesmi za godala. Za to verjetno največkrat izvajano delo, tudi na turnejah v tujini, posebej v ZDA, je leta 1983 dobil Župančičevo nagrado.

Opus, ki je posvečen godalnim inštrumentom, je kvaliteten in zelo obsežen ter po mnenju njegovih stanovskih kolegov izkazuje visoko profesionalno in umetniško raven. Med vsemi tovrstnimi deli najbolj izstopajo Koncert za violino in orkester, Koncert za violončelo in godala ter Koncert za violino, violončelo in klavir, piše v utemeljitvi.

Golobov opus je sicer bogat tako na področju resne kot zabavne glasbe, kjer se oba na videz težko združljiva pola pogosto prepleta.

Lani je Kozinovo nagrado prejel Igor Štuhec.