Svet 2.6.2012 5:00

Filozofinji Judith Butler Adornova nagrada za leto 2012

Frankfurt, 2. junija - Ameriška filozofinja Judith Butler je letošnja dobitnica nagrade, poimenovane po Theodorju W. Adornu. Nagrado, vredno 50.000 evrov, vsake tri leta podeljujejo v Frankfurtu za dosežke v filozofiji, glasbi, gledališču in filmu. Slovesna podelitev bo 11. septembra, na Adornov rojstni dan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana. Knjiga avtorice Judith Butler z naslovom Antigonina zahteva. Foto:STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Judith Butler z naslovom Antigonina zahteva.
Foto:STA

Odbor za nagrado je 56-letno Butlerjevo, ki poučuje retoriko in primerjalno književnost na Univerzi Berkeley v Kaliforniji, označil za eno največjih intelektualk našega časa. Po mnenju odbora so njeni spisi o vprašanjih identitete in telesa odločilno zaznamovali ves svet, vplive njene teorije pa je mogoče zaznati v sodobni literaturi, filmu, gledališču in upodabljajoči umetnosti.

Mesto Frankfurt nagrado v spomin na nemškega sociologa, filozofa in muzikologa Theodorja W. Adorna (1903-1969), enega vodilnih v frankfurtski šoli kritične teorije, podeljuje od leta 1977. Doslej so jo med drugim dobili Norbert Elias, Jürgen Habermas in skladatelj György Ligeti (1923-2006). Zadnji dobitnik iz leta 2009 je filmar, publicist in filozof Alexander Kluge.