Svet 3.6.2012 5:30

Mednarodna odprava glasbenikov koncertirala v Himalaji

Katmandu, 3. junija - Mednarodna odprava glasbenikov se je podala na himalajsko goro Mera z namenom, da bi izvedla najvišji glasbeni nastop in se z njim vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Glasbeniki so igrali 40 minut na nadmorski višini 6654 metrov. Nastop je spremljalo tudi občinstvo, sestavljeno iz 15 hribolazcev, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Tibet, Bomi. Alpinist, Himalaja, gore, alpinizem. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Tibet, Bomi.
Alpinist, Himalaja, gore, alpinizem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Mednarodno odpravo so sestavljali glasbeniki iz Avstralije, Francije, Anglije, Škotske, Poljske in Danske. Le osmim od desetih je uspelo osvojiti vrh gore, dva pa sta se morala zaradi višinske bolezni vrniti. Lokalni nosači so jim pomagali pri nošenju glasbene opreme, ki je med drugim vključevala tri kitare, majhen ojačevalec in mikrofon. Med nastopom 16. maja so se glasbeniki izmenjevali.

"Prsti so mi zmrzovali. Že po nekaj minutah je bilo izredno težko igrati na kitaro, a sem nadaljeval. Počutil sem se kot 90-letni astmatik," je za AP povedal vodja skupine Oz Bayldon. Avstralski glasbenik je zaigral in zapel tri avtorske pesmi v angleščini ter nepalsko "mero naam, tero naam" (tvoje ime, moje ime).

Bayldon je razkril, da so s podvigom uspeli zbrati 35.000 britanskih funtov (43.500 evrov) za dobrodelno ustanovo v Nepalu, ki gradi sirotišnico.

Glasbenik je sicer rekord za najvišji glasbeni nastop porušil leta 2005 s koncertom v bližini baznega tabora na Everestu. Dve leti kasneje pa mu je naslov spodnesla desetčlanska skupina glasbenikov iz Nemčije in Bolivije, ki je nastopila na vrhu bolivijske gore Acotango, na 6069 metrih nadmorske višine.

Pri Guinnessu še preverjajo dokaze in pričevanja, preden bodo koncert Bayldona in njegove skupine glasbenikov razglasili za novi rekord.