Svet 4.6.2012 11:57

Na festivalu Sterijino pozorje letos niso podelili štirih nagrad

Novi Sad, 4. junija - Najboljša predstava 57. gledališkega festivala Sterijino pozorje je "Radnici umiru pevajući" (Delavci umirajo pojoč) Olge Dimitrijević. Predstava Narodnega gledališča Kikinda je bila nagrajena tudi za najboljšo režijo Anđelke Nikolić. Žirija letos ni podelila nagrad v štirih kategorijah in s tem požela kritiko.

Predstava "Radnici umiru pevajući", ki je nastala v koprodukciji fundacije Heartefact in Bitef teatra, je bila nagrajena še za dramski tekst, izvirno odrsko glasbo in koreografijo.

Nagrado iz Sklada Dara Čalenić za najboljšo mlado igralko je prejela Marija Bergam. Predstava je prejela tudi nagrado okrogle mize Sterijinega pozorja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Poleg četrte nagrade za igro je letos s soglasno odločitvijo žirije umanjkala še nagrada za najboljšega mladega igralca iz Sklada Dara Čalenić. Žirija prav tako ni podelila nagrad za najboljšo scenografijo in kostumografijo.

Direktor beograjskega gledališča Atelje 212 Kokan Mladenović je na sobotni podelitvi novinarjem dejal, da je soglasna odločitev žirije, da ne podeli omenjenih nagrad, "škandalozna in nepojmljiva".

Petčlanski žiriji, ki je od 25. maja izbirala med sedmimi predstavami, je predsedoval igralec Branislav Lečić.

Žirijo so poleg Lečića sestavljali še teatrologinja Ana Lederer, dramaturginja Maja Pelević ter režiserja Ana Tomović in Janez Pipan.

"Festival je po tovrstni odločitvi žirije treba ukiniti in pozvati vodstvo k radikalnim reformam," je po poročanju Tanjuga dejal Kokan in napovedal, da gledališče Atelje 212 na festivalu ne bo več sodelovalo.

Kot še poroča Tanjug, je slabo obiskana podelitev v novosadskem Srbskem narodnem gledališču požela pravo negodovanje občinstva.

Posebno Sterijino nagrado je prejel igralski ansambel Novosadskega gledališča za igro "Marat the Sade" (Marat/Sade) Petra Weissa v režiji Andraša Urbana. Za vlogo v predstavi je nagrado prejela tudi Silvija Križan.

Sterijine nagrade za igro sta prejela še Jovo Maksić za vlogo v predstavi "Bunar" (Vodnjak) Radmile Smiljanić v režiji Egona Savina in Hana Selimović za vlogo v predstavi "Otac na službenom putu" (Oče na službenem potovanju) Abdulaha Sidrana v režiji Oliverja Frljića.

Nagradi Milan Kujundžić za najboljšo gledališko kritiko sta prejela Ivan Medenica in Slobodan Obradović.