Slovenija 4.6.2012 12:27

V Trbovljah nastaja nov plesni film v produkciji zavoda En-Knap

Ljubljana, 4. junija - Avtorski dvojec, koreograf Iztok Kovač in režiser Sašo Podgoršek, skupaj s skupino EnKnapGroup pripravlja nov plesni film v produkciji zavoda En-Knap. Film z delovnim naslovom Vašhava predstavlja vrhunec filmske produkcije En-Knap in vsebinsko zaključuje 15-letno odslikavo nekega industrijskega obdobja, ki je zaznamovalo trboveljsko dolino.

Delavske in rudniške objekte, ki so več kot 150 let označevali in spreminjali Trbovlje in ki so ujeti na filmski trak v filmih En-Knapa, namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve, so sporočili z zavoda.

V filmu se mednarodna plesna skupina EnKnapGroup v tem posvetilu avtorja Iztoka Kovača rodnemu kraju še zadnjič sooči z rudniškimi prostori, preden ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Od njih se poslovi dostojno. Še zadnjič jih napolni z vitalnostjo življenja, kot ga člani plesne skupine doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih nadomesti izpiljen En-Knapovski plesni izraz. Sodelujejo plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Priprave na snemanje filma so se pričele aprila, samo snemanje pa poteka od 2. do 5. junija.

Plesni filmi v produkciji En-Knap, med katerimi sta javnosti verjetno najbolj poznana Vrtoglavi ptič in Dom svobode, so vidno zaznamovali slovensko in evropsko kulturno prizorišče in prejeli vrsto nagrad. Vsi so posneti na lokacijah v Trbovljah, kjer se neizprosno, prvobitno delavsko/rudarsko okolje iz Kovačeve mladosti prepleta z njegovo izkušnjo urbanih evropskih velemest.

Zavod En-Knap bo 20-letnico delovanja sicer junija prihodnje leto obeležil v Centru kulture Španski borci v Ljubljani z večdnevnim mednarodnim programom ter z antološko zbirko petih filmskih DVD-jev in katalogom.

V skoraj dveh desetletjih delovanja je zavod uveljavil lastno estetiko, pritegnil široko mednarodno mrežo koproducentov ter ustvaril nekaj najbolj odmevnih del sodobnega plesa zadnjih dveh desetletij. Ustvaril je skoraj 60 plesnih predstav, pet plesnih in šest dokumentarnih filmov ter 18 drugih projektov.