Slovenija 5.6.2012 4:00

LUD Literatura na Metelkovi pripravlja protestno branje

Ljubljana, 5. junija - Literarno-umetniško društvo (LUD) Literatura zvečer ob 20.30 v Klubu Gromka na Metelkovi pripravlja protestno branje z naslovom Šepetati konjem. 45 književnikov bo z branjem svojih pesmi oz. proznih izsekov simbolično podpisalo, da so za ohranjanje profesionalizacije kulturno-umetniških poklicev in nadaljnje honoriranje literarnega dela.

Kot je za STA dejala organizatorka literarne kulture pri LUD Literatura Petra Koršič, bodo dvominutni nastopi književnikov predstavljali ugovor zoper trenutno stanje na področju kulture v Sloveniji, ko je med drugim javna agencija za knjigo v negotovosti ter ko odločb za projektne razpise - tudi za področje literarne prireditve - še ni.

Koršičeva poudarja, da se je v Sloveniji več kot desetletje sistematično spodbujalo k večji bralni kulturi, in sicer na državni ravni sprva na ministrstvu za kulturo, pozneje pa na javni agenciji za knjigo. K temu projektu so se pridružili tudi v LUD Literaturi, kjer so s svojim delovanjem spodbujali predvsem branje leposlovja.

Nekoč so bili mnogi poklici na področju kulture zaposljivi, danes pa so mnogi kulturniki "na honorarnih delih" ali pa imajo status samozaposlenega v kulturi. Nekaterim od teh je strokovna komisija dodelila status nacionalnega pomena po besedah Koršičeve tudi zato, "ker se določena področja delovanja, kot je spodbujanje literarne bralne kulture, močno tičejo podobe države same, saj država smo skupek vseh državljanov". Zato je, kot poudarja Koršičeva, nujno, da se sredstva za te namene ne krči, kaj šele ne dodeljuje.

Cikel branj LUD Literature v Klubu Gromka na Metelkovi poteka že osmo leto. V več kot desetletnem aktivnem spodbujanju literarne bralne kulture so k sodelovanju privabili številne pesnike, pisatelje, kritike, urednike, esejiste, prevajalce, glasbenike, performerje in vizualne umetnike. Za svoje delo oziroma nastope so vedno prejeli honorar, so sporočili iz društva.