Svet 10.6.2012 6:00

V amsterdamskem Rijksmuseumu dela Hendricka Goltziusa

Amsterdam, 10. junija - V Philipsovem krilu amsterdamskega Rijksmuseuma je do 6. avgusta na ogled razstava z naslovom Čast prekaša zlato: Grafična delavnica Hendricka Goltziusa. Nizozemski risar, bakrorezec in slikar Goltzius (1558-1617) je bil eden vodilnih bakrorezcev v obdobju baroka na Nizozemskem. Bil je poznan po svoji izumetničeni tehniki in bujnosti kompozicij.

Hendrick Goltzius je bil mednarodno priznan že za časa življenja. Poznan je predvsem po grafikah, ki jih označujejo drzne kompozicije in uporaba nove tehnike jedkanice. Velja tudi za enega najplodovitejših risarjev na Nizozemskem. Pripisanih mu je več kot 500 del, med njimi portreti, krajine in študije živali.

Goltzius je s svojimi grafikami uspešno tekmoval s severnjaškimi in italijanskimi umetniki svojega časa, pa tudi velikimi mojstri preteklih obdobij, kot sta bila Albrecht Dürer ali Lucas van Leyden. Najbolj nadarjene učence v svoji grafični delavnici je izučil svoje tehnike. Jacques de Gheyn, Jan Muller, Jacob Matham, Jan Saenredam in še nekateri drugi pomembni nizozemski bakrorezci so se obrti izučili prav v Goltziusovi grafični delavnici v Haarlemu.

Goltziusove grafike so krožile po vsaj Evropi, kar mu je prineslo mednarodno slavo in znatno premoženje. Kljub temu je njegov moto ostajal Čast presega zlato, kar kaže na to, da ga je bolj zanimala slava kot pa denar, je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

V Rijksmuseumu hranijo več kot 750 Goltziusovih grafik, med njimi svetovno poznana dela, kot so portret Gillisa van Breena, upodobitev Herkula, pogrebni sprevod Williama of Orange ali portret Frederika de Vriesa. Zbirka vključuje tudi številne pomembne Goltziusove slike in risbe.