EPK 2012 5.6.2012 15:00

Maroški akrobati z gledališkim cirkusom v Mariboru

Maribor, 5. junija - V Mariboru bo danes in v sredo v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) gostovala maroška akrobatska skupina iz Tangerja. V Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja bo pod vodstvom švicarskega umetniškega dvojca Zimmermann & de Perrot z gledališkim cirkusom Chouf Ouchouf prikazala starodavno maroško tradicijo pouličnih akrobatov.

Predstava Chouf Ouchouf, kar prevedeno iz arabščine pomeni Še enkrat dobro poglej, je gledališki dogodek, nabit z energijo in poln osupljivih akrobacij. Gre za zgodbo o vsakdanjiku mladih akrobatov in akrobatk na vedno polnih arabskih ulicah. V Maroku obstaja starodavna tradicija pouličnih akrobatov, ki v zabavo mimoidočih nastopajo po ulicah in plažah.

Predstavo, ki je bila v svetu že večkrat nagrajena, je na oder postavil švicarski umetniški dvojec Zimmermann & de Perrot, ki se v svetu vse bolj uveljavlja kot iznajditelj posebnega gledališkega žanra, so sporočili z zavoda EPK.

Direktorica skupine iz Tangerja Sanae El Kamouni je leta 2003 povezala akrobatske družine, ki svoje veščine prenašajo iz roda v rod, v pravo skupino in k njim povabila evropske ustvarjalce. Nastal je niz zelo odmevnih predstav, ki so glas o maroških akrobatih ponesle v svet.

Zgodba predstave Chouf Ouchouf je v poplavi živahnih prizorov humorno preobrnjena na glavo in pripeljana tako daleč do absurdnosti, da spodnese celo sam zakon gravitacije. Z energijo in čustvi vabi in zapeljuje gledalca, da še enkrat dobro pogleda na oder in vase. Nastopajoči skozi osupljive akrobatske točke, ob ritmih "rai" popa in arabskega melosa z glasbeniki v živo na nenavaden način pripovedujejo zgodbo o samih sebi, ki je v temeljih zaznamovana z maroško tradicijo in kulturo.

Švicarsko gledališče Zimmermann & de Perrot sta ustanovila Dimitri de Perrot in Martin Zimmermann, ki s telesi, predmeti in glasbo sestavljata zabavne in nevsakdanje gledališke predstave, katerih scenografija se neprestano spreminja. V središču gledališkega ustvarjanja je zmeraj človek, obdan z vso ranljivostjo in nasprotji. Njuno ekipo sestavlja 40 akrobatov, plesalcev, igralcev, tehnikov in številnih drugih sodelavcev.

Predstava Chouf Ouchouf je od premiere leta 2009 prepotovala vse najpomembnejše evropske odre vključno z Veliko Britanijo in Marokom ter prejela precej mednarodnih nagrad.