Slovenija 5.6.2012 12:40

V Moderni galeriji razstava Marka Pogačnika

Ljubljana, 5. junija - V Moderni galeriji so pripravili veliko razstavo Marka Pogačnika, ki ponuja pregled umetnikovega 50-letnega ustvarjanja. Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem dejala direktorica galerije Zdenka Badovinac, ne gre za klasično retrospektivo, temveč je postavitev razstave novo umetniško delo. Odprtje bo drevi ob 20. uri.

Ljubljana. Akademski kipar Marko Pogačnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademski kipar Marko Pogačnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je še povedala Badovinčeva, razstava omogoča svež pogled na Pogačnikovo delo in na delo skupine OHO, katere idejni oče je bil. Delovanje skupine OHO že dve desetletji zbuja izjemno zanimanje v mednarodnem prostoru. Razstavo je označila kot zelo sodobno, kot takšnega pa tudi umetnika samega, ki, kot pove že naslov razstave Umetnost življenja - življenje umetnosti, deluje izven strogo umetnostnega polja.

Po besedah kustosa razstave Igorja Španjola je prevladujoči medij na razstavi risba. Postavitev uvede Pogačnikovo sodelovanje v gibanju in skupini OHO (1965-71). Temu je sledila ustanovitev "družine v Šempasu", poljedelske in umetniške komune, ki je hkrati delovala kot duhovni center. Danes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s skupino za umetnost VITAAA in s skupinami LifeNet pri postavljanju geopunkturnih krogov po svetu.

Posebna pozornost na razstavi je posvečena Pogačnikovim interakcijam s političnimi procesi, denimo uporu zoper vojno v Vietnamu (1968) in prispevku pri osamosvojitvi Slovenije v obliki državnega grba. Tema Umetnost življenja je posebej poudarjena na ekološkem področju, bodisi v primeru akupunkture Zemlje (litopunkture) ali geomantičnih interpretacij posameznih krajev in pokrajin.

Druga tema razstave, Življenje umetnosti, razgrinja različne možnosti uporabe umetnostnega jezika pri komunikaciji z zavestjo narave in pri prebujanju človekovega zavedanja, oboje v odnosu do večdimenzionalnosti življenja in prostora. Pogačnik skupaj z ženo Mariko iz naravnih materialov gradi obsežne instalacije, ki obiskovalcu omogočajo neposredno izkušnjo nevidnih razsežnosti prostora. Instalacija, skozi katero se lahko obiskovalec sprehodi, je na ogled tudi v galeriji.

Razstavo bo pospremil katalog, ki je še v pripravi. Po besedah Badovinčeve želijo namreč vanj vključiti tudi samo postavitev. Katalog bo vseboval še besedila Tomaža Brejca, Christiana Höllerja, Miška Šuvakovića, kustosa razstave Igorja Španjola in Pogačnika.