Svet 6.6.2012 6:00

Na Umetnostnem inštitutu v Chicagu retrospektiva Royja Lichtensteina

Chicago, 6. junija - Na Umetnostnem inštitutu v Chicagu so skoraj 15 let po umetnikovi smrti pripravili retrospektivo ameriškega mojstra pop arta Royja Lichtensteina (1923-1997). Na njej so predstavljena tako njegova znamenita dela iz 60. let minulega stoletja, za katera je navdih našel v stripih in reklamah, kot dela iz 90. let, ki jih je navdihnila azijska umetnost.

Na razstavi z naslovom Roy Lichtenstein: Retrospektiva je mogoče videti skoraj 170 slik, skulptur in risb, nastalih v obdobju od leta 1950 do umetnikove smrti.

Po besedah izvršnega direktorja Fundacije Royja Lichtensteina Jacka Cowarta razstava razkriva kompleksnost umetnikovega dela in njegove kariere.

Postavitev uvede delo iz leta 1961 z naslovom "Look Mickey, I've Hooked a Big One!!". Na njem je umetnik v modri, rdeči in rumeni barvi upodobil Mikija Miško in Jako Racmana.

Slika velja za prelomno, saj je z njo Lichtenstein, ki je skupaj z Andyjem Warholom stal na čelu pop arta, v umetnost pomagal vpeljati elemente popularne kulture, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Ameriški slikar je sicer zaslovel s svojimi tipičnimi pikčastimi rastri ter motivi iz stripov in potrošniškega sveta.

Razstava bo v Chicagu odprta do 3. septembra, nato pa bo prihodnje leto na ogled še v Washingtonu, Londonu in Parizu.

Ogledala si jo je tudi umetnikova vdova Doroty Lichtenstein. Ob tem je dejala, da nekaterih del tudi sama ni videla že od 60. let minulega stoletja in dodala: "Upam, da bodo ljudje spoznali, da je ustvarjal veliko več kot le stripe."