EPK 2012 6.6.2012 4:00

Junija v okviru EPK mesec nemške kulture

Maribor, 6. junija - V Vetrinjskem dvoru se bo ob 17. uri z odprtjem razstav plakatov Primer za literaturo in Svetovi pravljic začel mesec nemške kulture v okviru projekta Kulturnih ambasad Maribora 2012 - Evropske prestolnice kulture (EPK). Organizatorji obljubljajo program, poln vizualnih, glasbenih, literarnih in okoljevarstvenih doživetij.

Ljubljana. Zastava Nemčije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastava Nemčije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razstava plakatov Primer za literaturo predstavlja 16 sodobnih avtorjev in založništvo kriminalk, detektivk in grozljivk v sodobni Nemčiji in Avstriji. Razstava plakatov Pravljični svetovi pa se bo osredotočila na tematike tradicionalnih nemških pravljic in moderne risane junake. Razstavi bosta na ogled do 30. junija.

V mariborskem Salonu 2102 se bo 17.30 odprla še razstava okoljevarstvenih plakatov Klausa Staecka Nič ni storjenega.

Sicer pa bo nemški mesec kulture v glavnem potekal pod okriljem Goethejevega inštituta v Ljubljani, ki bo med drugim 14. in 15. junija gostil srečanje Nemčija sreča Slovenijo.

Namen srečanja je ohranjanje in nadgradnja trajnih vezi med Nemčijo in Slovenijo na področju kulture, znanosti, izobraževanja, okolja in medijev.

Inštitut bo pripravil še številne razstave in branja literarnih del.

Med projekti, ki jih izpostavlja nemški veleposlanik v Sloveniji Werner Burkart v video izjavi na spletnih straneh EPK, je nastop Bachovega zbora iz Marburga in sodelovanje nemških profesorjev na srečanju v Mariboru.

Glavni prispevek Goethejevega inštituta bo projekt Jezik prihodnosti kuratorke Heike Albrecht iz Berlina, ki se ukvarja s procesi preoblikovanja in prevajanja različnih jezikov in zvokov. Projekt vse do konca leta združuje razstave, instalacije, koncerte, pogovore in delavnice.