Svet 7.6.2012 5:00

Sodobno slovensko oblikovanje predstavljeno v Beogradu

Beograd, 7. junija - Razstava sodobnega slovenskega oblikovanja Silent Revolutions je po večkratnih mednarodnih predstavitvah sedaj na ogled še v Beogradu v okviru Beograjskega oblikovalskega tedna 2012. Beograjsko občinstvo si lahko razstavo v prenovljeni zgradbi Nacionalne knjižnice Srbije ogleda do 9. junija.

Razstavni projekt ponuja na ogled izbor izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja. Predstavljeni so tako izdelki večjih podjetij, ki so razvila priznane blagovne znamke, kot posebni predmeti iz omejenih serij, ki so jih izdelali sami oblikovalci. Širok spekter novejših izdelkov v dialogu z zgodovinskimi, ikoničnimi objekti ilustrira moč, kakovost in specifičen značaj sodobnega oblikovanja v Sloveniji, so ob razstavi zapisali v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Na razstavi so s svojimi izdelki zastopani Igor Akrapovič, Asobi, Bevk Perović arhitekti, Lara Bohinc, Ivo Boscarol, Gigodesign, Gorenje Design Studio, Jernej in Japec Jakopin, Leonora Jakovljević, Kabinet 01, Toni Kancilja, Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, Franc Kuzma, Studio Miklavc, Rok Oblak, Oloop, Tanja Pak, Marko Pavlinec, Janez Suhadolc, Arne Vehovar, Nika Zupanc, Peter Florjančič, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Davorin Savnik in Marko Turk.

Razstava Silent Revolutions je od septembra 2011 že bila na ogled na londonskem oblikovalskem festivalu (London Design Festival), nizozemskem oblikovalskem tednu (Dutch Design Week) v Eindhovnu in na milanskem trienalu (Triennale di Milano).

Med 16. junijem in 15. julijem bo razstava na ogled še v Umetnostni galeriji Maribor, kjer jo MAO pripravlja v koprodukciji z Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012, programskim sklopom Terminal 12.