EPK 2012 6.6.2012 12:49

V okviru EPK dogodka Uf, Industrija tudi Talumova razstava

Kidričevo, 6. junija - Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož se je skupaj s kidričevsko tovarno Talum vključil v projekt Uf, Industrija, s katerim bodo partnerska mesta v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) predstavila razvoj svojih pomembnih industrijskih podjetij. Razstavo v Kidričevem, ki so jo uredili Aleš Arih, Nevenka Korpič in Darko Ferlinc, bodo odprli 14. junija.

Talum, ki je nastal iz nekdanje Tovarne glinice in aluminija Boris Kidrič, s svojo dejavnostjo zaznamuje širšo okolico in ima velik gospodarski pomen. Leta 1942 je nemška družba Trust Vereinigte Aluminium Werk začela v Strnišču graditi tovarno glinice. Dokončali so jo po drugi svetovni vojni, odprli pa leta 1954, ko je tudi stekla redna proizvodnja glinice in aluminija.

Kidričevsko podjetje tudi danes podpira kulturne in družbene dejavnosti, kar je bilo značilno tudi za njegovo predhodnico. Odlikuje se predvsem s podpiranjem slikarske dejavnosti, saj velja za pomembnega mecena sodobne likovne produkcije v Sloveniji in je tudi lastnik dragocene likovne zbirke, ki šteje več kot 500 del.

Med arhitekturne bisere modernizma spada tudi upravna zgradba podjetja, ki jo je v 50. letih minulega stoletja projektiral arhitekt Danilo Fürst. S fotografijami je tovarno in ljudi v njej ovekovečil mojster fotografije Stojan Kerbler.

Pod okriljem družbe delujeta pihalni orkester in moški pevski zbor.

Tokratna razstava bo predstavila tako razvoj tovarne kot tudi njeno vključenost v lokalno in širše okolje. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Darko Ferlinc iz Taluma, so njeno pripravo razumeli kot povezavo podjetja s kulturo in umetnostjo.

"Čeprav je industrija že sama po sebi nekakšna kulturna dediščina, smo se usmerili predvsem na tisti del naše dejavnosti, ki je povezan z umetniško zbirko Taluma. Razstava je zastavljena tako, da bo v prvem sklopu predstavljena zgodovina podjetja in njegov odnos do družbe in zaposlenih, v drugem delu bodo na ogled lastni izdelki, zaključi pa se z umetniškimi deli," je dejal Ferlinc.

V umetniškem delu razstave bo po njegovih besedah poudarek na Kerblerjevih fotografijah ter na delih lokalnih slikarjev in kiparjev. Mojster fotografije je bil vsa svoja leta zaposlen prav v Talumu, ob njem pa bosta v ospredju še akademski slikar Dušan Fišer, ki je nekoč vodil Talumove likovne akademije, ter oblikovalec Vladimir Pezdirc, s katerim sodelujejo že dve desetletji.

V projekt Uf, Industrija je vključenih vseh šest partnerskih mest, ki bodo v okviru EPK predstavili vsak po eno industrijsko podjetje, pomembno za okolje, iz katerega izhaja. V Velenju bo tako razstava potekala v Gorenju, v Novem mestu v zvezi s podjetjem IMV, v Murski Soboti z Muro, v Mariboru s tovarno Zlatorog, na Koroškem pa s tamkajšnjo železarno.