EPK 2012 7.6.2012 10:01

Kitajski umetnik Weng Feng v Mariboru z oglasnimi panoji

Maribor, 7. junija - V sklopu Evropske prestolnice kulture bodo danes popoldne v Vetrinjskem dvoru v Mariboru naznanili projekt kitajskega umetnika Weng Fena z naslovom Naša bodočnost niso sanje. Gre za razstavo oglasnih panojev v javnem prostoru, ki ta mesec poteka v Mariboru, Ljubljani in Celju. Kuratorji razstave so Huiqin Wang, Peter Tomaž Dobrila in Gu Zhengqing.

Kitajski umetnik obravnava sodobne politične, ekonomske in socialne teme in jih skozi samosvoje umetniške postopke angažirano postavlja v urbani kontekst. Z njimi želi pritegniti občinstvo, da bi tudi izven dnevnih novic, uradnih informacij in masovnih medijev uvidela razsežnosti družbenih pojavov ter razumela njihove vzroke.

Umetniške fotografije na velikih oglasnih površinah po Sloveniji, ob cestnih vpadnicah v Maribor, Celje in Ljubljano bodo preverjale našo zaznavo. S spremenjeno namembnostjo tabel, ki nas stalno, brez odpiralnega časa, podnevi in ponoči, bombardirajo s takšnimi in drugačnimi reklamnimi sporočili in nas silijo v akcijo, bo presenečenja ob opazovanju zanimivo preizkušati na sebi.

Vprašanja kot, kaj nam hočejo prodati, so lahko tudi obrnjena v umetnost, kakor velja za običajno najbolj poenostavljeno in večno razpravo o tem, kaj nam je umetnik želel z nečim povedati. Po drugi strani pa jih bomo lahko doumeli zgolj kot oglase za umetnost, zunaj, v javnem prostoru, daleč od posvečenosti galerij in muzejev, bivajoče v morju ostalih postulatov sodobne in potrošniške družbe.

Weng Fen se je rodil na otoku Hainan, na jugu Kitajske, ki je eden od prvih predelov, ki je sprejel reformo in se začel odpirati po letu 1980 ter izkusil modernizacijo in urbanizacijo. Mnogo umetnikovih idej zato izvira iz samega dejstva teh sprememb, kakor tudi iz zrcaljenja kitajske nove resničnosti v primerjavi z zahodnimi državami.

Avtor razstave sodi med pomembnejše ustvarjalce sodobne umetnosti na Kitajskem, išče tematiko svojega ustvarjanja prav na področjih, kot sta urbanizacija in modernizacija, ki sta tudi posledici implementacije ekonomskih in socialnih politik v kontekstu finančne in socialne globalizacije.

Njegove oglasne panoje bo v Mariboru mogoče od sobote do 21. junija v Mariboru opaziti na krožišču na Poljanah ter v Celju na Kidričevi cesti pri Cinkarni, v Ljubljani pa so na ogled že od 1. junija do petka na Slovenski cesti pri Nuku.