EPK 2012 7.6.2012 13:25

V Murski Soboti razstava evropske konkretne umetnosti

Murska Sobota, 7. junija - V Galeriji Murska Sobota bodo ob 19. uri odprli razstavo del iz zbirke Muzeja za konkretno umetnost iz Ingolstadta. "Konkretna umetnost povsem izključuje čustva in asociacije. Temelji na strogih geometrijskih oblikah, kot so diagonala, kvadrat, krog in trikotnik," je za STA povedal direktor galerije Robert Inhof. Razstava bo na ogled do 4. julija.

Muzej za konkretno umetnost Ingolstadt je po svoji specializaciji edinstven v Nemčiji. Jedro njegove stalne zbirke je zasebna umetniška zbirka Eugena Gomrigena, ki je eden ključnih nemških predstavnikov konkretne poezije.

Leta 1980 se je Gomrigen odločil, da bo svojo zbirko konkretne in konstruktivistične umetnosti prodal v Ingoldstadt. Nakup omenjene zbirke so podprli donatorji in industrija, ki je močno vpeta v življenje ljudi v Ingolstadtu, so sporočili iz zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

Razstava je plod dolgoletnega sodelovanja in izmenjave del med galerijama, je še dejal Inhof. Po njegovi oceni je postavitev nacionalnega pomena, saj je za majhno galerijo, kot je murskosoboška, poseben privilegij gostiti dela klasikov evropskega geometrizma.

Na razstavi bodo s svojimi deli predstavljeni umetniki Josef Albers, Max Bill, Marco Casentini, Ernst Geitlinger, Hans Jörg Glattfelder, Kuno Gonschior, Hajo Hangen, Heinrich Heidersberger, Lali Johne, Rudolf Kämmer, Atilla Kovacs, Richard Paul Lohse, Leinhard von Monkiewitsch, Jan van Munster, Aurelie Nemours, Bridget Riley, Aleksander Rodčenko, Paolo Sheggi, Anton Stankowski, Henryk Stazewski, Klaus Staudt, Peter Staechelin, Milos Urbasek, Victor Vasarely in Peter Weber.

Ob razstavi v Murski Soboti bodo prvič predstavili najnovejši katalog stalne zbirke Muzeja za konkretno umetnost iz Ingolstadta.

Konkretna umetnost je oznaka, ki jo je leta 1939 skoval vsestranski umetnik Theo van Doesburg za smer abstraktne umetnosti in konstruktivizma. Konkretna umetnost si po definiciji leksikona Sova prizadeva s pomočjo harmonično urejenih osnovnih geometričnih oblik prikazati miselne koncepte v barvi, prostoru, svetlobi in gibanju.