Slovenija 8.6.2012 4:00

Z branjem mladih pesnikov začetek festivala Živa književnost

Ljubljana, 8. junija - Z branjem pesmi udeležencev mednarodne prevajalske delavnice mladih pesnikov se bo nocoj pred galerijo Škuc začel 19. festival Živa književnost, ki že leta združuje literaturo in glasbo. Gosta letošnje izdaje bosta maroški avtor Rachid O. ter hrvaška pisateljica Daša Drndić, v društvu Škuc pa so pripravili tudi pester spremljevalni program.

Nastopajoče na Živi književnosti, tako avtorje kot glasbenike, organizatorji izberejo preko razpisa. Posebnost festivala je, da se lahko na njem vsak avtor predstavi zgolj enkrat. Mimoidoči lahko prisluhnejo pesniško-literarnim izvedbam mladih avtorjev oziroma tistih, ki so bili morda kdaj po krivici spregledani.

Že nekaj let zapored kot uvod v festival Živa književnost predstavljajo rezultate mednarodne prevajalske delavnice mladih pesnikov, ki med 2. in 8. junijem poteka v Danah pri Sežani. Letos je udeležencev delavnice sedem, med njimi pa je tudi mlada slovenska pesnica Katja Gorečan.

Poleg Rachida O. in Drndićeve bodo na odru Žive književnosti nastopili tudi uveljavljeni slovenski avtorji Mirana Likar Bajželj, Katja Perat in Dejan Koban.

Organizatorji festivala so pripravili tudi spremljevalni program, poimenovan O'živela knjiga. Ta prinaša predstave, pogovore in delavnice, ki jih druži obarvanost s književnostjo, knjigami, zgodbami in pravljičnimi junaki.