EPK 2012 8.6.2012 10:50

Razstava Angeli apokalipse povezuje dela Veličkovića in Tisnikarja

Slovenj Gradec, 8. junija - Koroška galerija likovnih umetnosti drevi ob 20. uri odpira razstavo Angeli apokalipse. Razstava povezuje dela dveh velikih slikarskih mojstrov druge polovice 20. stoletja, srbskega umetnika Vladimirja Veličkovića in slovenjgraškega slikarja samouka Jožeta Tisnikarja. Razstava je del programa EPK in bo v Slovenj Gradcu na ogled do 31. julija.

Naslov razstave so si v galeriji izposodili pri enemu od Veličkovićevih ciklov, ki "zarisuje apokaliptična stanja življenja", je za STA povedala kustosinja razstave Milena Zlatar. V Koroški galeriji likovnih umetnosti bo Veličković, ki že od 60. let 20. stoletja živi in ustvarja v Parizu, predstavljen s 23 deli izjemno velikih formatov, največja slika meri kar 2,5 krat sedem metrov.

Veličković je v Slovenj Gradcu prvič razstavljal v okviru skupinske razstave sodobne srbske umetnosti že leta 1962, kasneje je v 80. letih na Koroškem sodeloval še na eni veliki mednarodni razstavi, tokrat pa se po besedah Zlatarjeve prvič predstavlja s tolikšnim številom del.

"Težko bi rekli, da je Vladimir Veličković srbski ali jugoslovanski umetnik. To je umetnik svetovnega formata," je menila Zlatarjeva. Dodala je, da je nosilec največjih francoskih in srbskih priznanj denar, ki ga je dobil z nagradami, namenil za štipendije mladih umetnikov risbe. "Veličković v sebi nosi visoko etično držo, z moralno vizijo in veličino preroka združuje ves patos življenja in smrti. Je seizmograf vseh človeških gonov, med njimi najmočnejšega - gona smrti," je še povedala kustosinja.

Veličkovićeva dela bodo na razstavi vzpostavljala dialog s Tisnikarjevimi. Slovenskega slikarja, ki je od rojstva živel v Mislinjski dolini, opredeljuje posebna življenjska zgodba, slogovno pa temni modernizem. Bolnišnično okolje, zlasti travmatično okolje prosekture, je izoblikovalo njegovo ekspresivno figuraliko.

Zavezan je iskreni elementarnosti in nezavednim arhetipom, ki skozi minljivost dajejo vrednost življenju. Njegova čuteča človečnost nas vodi skozi krogotok življenja in smrti. Zavemo se, da je življenje krhka eksistenca in je zato pomemben vsak trenutek. Občutimo odtekanje časa, hkrati pa večnost slehernega trenutka, so o Tisnikarju zapisali v galeriji.

Zlatarjeva je povedala še, da so v galeriji ponosni, da je, tako kot je o Tisnikarju pisal slavni švedski pisatelj Artur Lundkvist in so njegov citat uporabili za razstavo, prav za Veličkovića svoje misli prispeval slovenski filozof svetovnega slovesa Slavoj Žižek. Misli slednjega bodo objavljene v katalogu, ki spremlja razstavo. Ta bo, kot je prepričana kustosinja, izjemno odmevna doma in v tujini.