EPK 2012 8.6.2012 4:00

V Mariboru svetovna premiera Avdicije za življenje

Maribor, 8. junija - V Lutkovnem gledališču Maribor bo nocoj ob 20. uri svetovna premiera predstave Avdicija za življenje, ki je plod sodelovanja slovenske skupine Betontanc in japonskih The Original Tempo. Predstava je preplet različnih umetniških slogov, srečanje umetniških tradicij in kompromis dveh vizij.

Ustvarjalci so predstavo gradili na zgodbi priznanega japonskega avtorja Rjunosukeja Akutagawe Pajkova nit. Ta pripoveduje o Budi, ki skuša morilca, roparja in požigalca Kandato rešiti iz pekla samo zato, ker je grešnik v življenju naredil eno samcato dobro stvar - prizanesel je drobnemu pajku. Pri postavitvi predstave je ustvarjalce zanimalo, kaj je pri posamezniku tista stvar, za katero meni, da ga dela vrednega obstoja na tem svetu.

Predstavo sta režirala vodja Betontanca Matjaž Pograjc in japonski režiser Masahiro Kinošita. Slednji je na nedavni novinarski konferenci dejal, da ga je po prihodu v Slovenijo med drugim izjemno presunila širina neba, zelo prostrana in široka pa naj bi bila tudi predstava. Pograjc je napovedal, da bo predstava zaradi počasnosti nekaj popolnoma novega tudi za tiste, ki zvesto spremljajo delo Betontanca.

V Avdiciji za življenje nastopajo Katarina Stegnar, Ivan Peternelj in Branko Potočan ter japonska ustvarjalca Juka Hjoudo in Sjuiči Sakaguči. Glavna odgovorna za glasbo sta člana dua Silence, z njima pa sodelujeta še harmonikar Marko Brdnik in kitarist Katsunori Takajama.

Svetovni premieri v sklopu Evropske prestolnice kulture v Mariboru, v ponedeljek, 11. junija, sledi ljubljanska premiera v Stari elektrarni - Elektro Ljubljana. Po napovedih producenta Sama Selimovića iz zavoda Bunker pa bo japonska premiera na vrsti na začetku prihodnjega leta.