Slovenija 8.6.2012 4:00

Na Kongresnem trgu drevi začetek festivala Junij v Ljubljani

Ljubljana, 8. junija - Na prenovljenem Kongresnem trgu se bo drevi ob 21. uri z baletnim večerom koreografij z naslovom Divertissement, Miniature, Serenada odprl četrti festival Junij v Ljubljani. Največji festival na prostem v Ljubljani bo do 21. junija ponudil še več kot 30 brezplačnih plesnih, glasbenih in gledaliških dogodkov za vse generacije.

Ljubljana, Kongresni trg. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je na torkovi novinarski konferenci pojasnil ravnatelj ljubljanske opernobaletne hiše Mitja Brvar, je otvoritveni večer koreografij Juanja Arquesa, Mihaila Fokina, Mariusa Petipa in Georga Balanchina pravzaprav predelana predstava Vidnonevidno, do česar pa je prišlo zaradi poškodbe v plesnem ansamblu SNG Opera in Balet Ljubljana.

Program festivala je razdeljen na večerni program z vrhunskimi umetniškimi doživetji s pričetkom ob 21. uri, popoldnevi bodo med 17. in 19. uro namenjeni lahkotnejšim plesnim in glasbenim dogodkom, dopoldnevi pa bodo med 10. in 12. uro rezervirani za najmlajše obiskovalce.

Med 20 sodelujočimi institucijami bosta izbrana dela s svojega programa predstavila tudi SNG Drama Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče. Slednje se bo po 15 letih s 300. ponovitvijo poslovilo od predstave Pika Andreja Rozmana - Roze v režiji Vita Tauferja.

Festival se bo zaključil na dan poletnega solsticija, ko se bo Ljubljana zopet pridružila več kot 340 mestom po svetu, ki bodo praznovala mednarodni dan glasbe. Ta dan bo zaznamoval gala koncert Poletna noč - 50 let slovenske popevke, ki bo tudi edini plačljivi dogodek Junija v Ljubljani.

Junij v Ljubljani pripravljajo Mestna občina Ljubljana (MOL), zavod Turizem Ljubljana in Festival Ljubljana. Po oceni načelnika za kulturo na MOL Uroša Grilca je lani festival pritegnil približno 100.000 obiskovalcev. Letošnji proračun znaša 100.000 evrov in je skoraj za polovico nižji kot lani.