Svet 8.6.2012 5:30

V Firencah od septembra ponovno javnosti na ogled Ghibertijeva Vrata raja

Firence, 8. junija - V Firencah bo po več kot dveh desetletjih ponovno mogoče občudovati znamenita bronasta in pozlačena Vrata raja, ki jih je za krstilnico v Firencah izdelal italijanski kipar, zlatar in arhitekt Lorenzo Ghiberti. To mojstrovino renesančne umetnosti bodo namreč po dolgotrajnem procesu restavriranja septembra razstavili v muzeju stolnice.

Po besedah italijanskega ministra za kulturo Lorenza Ornaghija vrat neprecenljive vrednosti, ki so jim z restavriranjem povrnili njihov prvotni sijaj, ne bodo namestili nazaj na krstilnico.

Vrata, ki so jih leta 1943 v času druge svetovne vojne skrili, nato pa so bila poškodovana v poplavi leta 1966, so že leta 1990 nadomestili s kopijo, so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v muzeju stolnice.

Lorenzo Ghiberti (1378-1455) je vrata, ki so visoka 5,2 metra, široka 3,1 meter in 11 centimetrov debela, ustvaril med letoma 1426 in 1456. Po legendi naj bi znamenitega italijanskega renesančnega umetnika Michelangela, ko so jih odkrili, tako prevzela s svojo lepoto, da jih je poimenoval Vrata raja.

Površina vrat je razdeljena v deset polj. Na njih so upodobljeni prizori iz Stare zaveze. Plošče obdajajo bordure, v katere so vkomponirane manjše figurice, med njimi umetnikov avtoportret in upodobitve prerokov.