Svet 9.6.2012 4:00

V Kasslu bo danes vrata odprla documenta 13

Kassel, 9. junija - V nemškem Kasslu bo danes vrata odprla documenta 13. Ena najpomembnejših razstav sodobne umetnosti v svetu, ki na vsakih pet let predstavi aktualne tendence v sodobni umetnosti, bo letos združila 300 sodelujočih. Umetniška vodja letošnje documente je Američanka Carolyn Christov-Bakargiev.

Documento, ki bo trajala natanko 100 dni, bo odprl nemški predsednik Joachim Gauck. Sodelujoči letos prihajajo iz 55 držav. Christov-Bakargieva ob tem poudarja, da je od sodelujočih le polovica umetnikov, drugo polovico pa predstavljajo znanstveniki, med njimi biologi, fiziki, zoologi, filozofi pa tudi politični aktivisti, hipnotizerji in drugi.

Kar počnejo slednji, "je lahko umetnost, lahko pa tudi ne", je besede umetniške vodje povzela nemška tiskovna agencija dpa. Christov-Bakargieva je še dodala, da meja med tem, kaj je in kaj ni umetnost, postaja vedno manj pomembna.

Čeprav bodo glavnino predstavljala dela živečih umetnikov, pa bo mogoče videti tudi dela nekaterih že preminulih ustvarjalcev, med njimi španskega slikarja Salvadorja Dalija in celo izumitelja na področju računalništva Konrada Zuse.

Znotraj samega mesta bo documenta zasedla 30 prizorišč, kar je največ doslej. Razen v tradicionalnih razstaviščih in v parku Karlsaue bo umetnost predstavljena na številnih novih lokacijah, tudi v enem od kinematografov v mestu in na železniški postaji.

V letošnjo izdajo se bodo z dogodki, ki bodo potekali vzporedno, vključila tudi tri mesta v tujini: afganistanska prestolnica Kabul, egiptovski Kairo in nacionalni park Banff v Kanadi.

Christov-Bakargieva tudi na letošnji izdaji pričakuje 750.000 obiskovalcev.