Svet 10.6.2012 5:00

Celovečerec Aide Begić za začetek filmskega festivala v Sarajevu

Sarajevo, 10. junija - V Narodnem gledališču Sarajevo se bo 6. julija v znaku BiH kinematografije odprl 18. filmski festival v Sarajevu. Otvoritveni film bo celovečerec bosansko-hercegovske režiserke Aide Begić "Djeca" (Otroci), ki je na letošnjem festivalu v Cannesu prejel posebno nagrado žirije Un Certain Regard. Večer bo vodila igralka iz BiH Vanesa Glođa.

V preteklih letih je bilo vodenje otvoritvenega večera poleg Glođovi zaupano igralcem Zani Marjanović, Erminu Bravi in Borisu Leru, piše na spletnih straneh festivala.

Leta 1979 rojena Begićeva je festival odprla že pred štirimi leti, ko je predstavila svoj pozneje v Cannesu nagrajeni film "Snijeg" (Sneg).

Predsednik žirije tekmovalnega programa celovečernih filmov bo letos madžarski režiser Kornel Mundruczo. Tekmovalni program sicer še ni znan.

Na festival se je uvrstil tudi filmski projekt v razvoju režiserke Hanne A. W. Slak "The Miner" (Rudar), ki se bo za nagrado CineLink v vrednosti 10.000 evrov in dodatne tehnične storitve partnerjev potegoval med 17 projekti.

Festival se bo sklenil 14. julija s podelitvijo nagrad. Lani je glavno nagrado, srce Sarajeva, prejel film "Atmen" (Dihanje) Karla Markovicsa.