Slovenija 8.6.2012 21:02

Ruski center v Ljubljani v dar prejel 200 ruskih knjig

Ljubljana, 8. junija - V Ruskem centru znanosti in kulture so predstavili založniški projekt Rusija: Pozabljena in neznana, ki zajema 90 knjig 52 avtorjev. Zbirka o zgodovini carske Rusije bo odslej krasila tudi ljubljanski ruski center. Njegov direktor Rifat Pateev je za STA dejal, da bo zbirka z drugimi 100 podarjenimi knjigami dobrodošla tako za Ruse kot Slovence.

Po besedah direktorja Pateeva je ruski center v Ljubljani v prvi vrsti namenjen Rusom in njihovim družinam, ki živijo v Sloveniji, obenem pa je njegova naloga tudi Slovencem ponuditi čim več informacij o Rusiji in ruskem jeziku. Kot zanimivost je omenil, da imajo v svoji knjižnici poleg ruskih knjig tudi slovenske prevode ruskih del, med katerimi je izpostavil prevod Puškinovega Jevgenija Onjegina iz leta 1909.

Založniški projekt Rusija: Pozabljena in neznana sta predstavila glavna urednika knjižne zbirke Valentina Blagovo in Sergej Sapožnikov. Pobudnik tega projekta je Moskovsko združenje plemičev (Moskovsko Dvorjansko Sobranje), ki je staro 225 let. Knjige iz zbirke, ki ponujajo drugačen pogled na rusko zgodovino, so sicer podelili že v 12 drugih evropskih državah.

Sicer je ljubljanski ruski center v dar poleg omenjenih dobil še okoli 100 drugih knjig različnih ruskih založb, med njimi tudi precej knjig založbe Ruski jezik. Ta velja za eno najpomembnejših ruskih založb, ki izdaja knjige za učenje ruščine kot tujega jezika. O založbi in njenih izdajah je spregovorila njena direktorica Svetlana Remizova. Med drugim je predstavila učbenike za različne stopnje učenja ruščine, ruska prozna dela, ki so deloma prevedena in opremljena z leksikonskim in kulturološkim komentarjem ter druge video in avdio didaktične pripomočke.

Profesorica ruskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani Tatjana Komarova je za STA povedala, da se na fakulteti trenutno ruščine uči približno 200 študentov. Vsako leto sprejmejo v prvi letnik 40 študentov, kar po njenem mnenju kaže na precejšnje zanimanje za ta jezik. Prav tako se ruščine, kot je povedala, lahko učijo tudi osnovnošolci, in sicer v Šoli ruskega jezika in kulture, ki se imenuje Vesela dRuščina. Učni program zajema dve uri ruskega jezika in eno uro ruske književnosti na teden.