Slovenija 9.6.2012 8:34

Na Gradišču nad Prvačino danes začetek drugih Gregorčičevih dnevov

Prvačina, 9. junija - Goriški literarni klub Govorica v sodelovanju s krajevno skupnostjo Gradišče nad Prvačino pripravlja že druge Gregorčičeve dneve. Drevišnjo prireditev so poimenovali Nepretrgana pesem, poleg Gregorčičeve manj znane poezije na temo sociale in vrednot bodo člani kluba predstavili tudi lastno pesniško ustvarjalnost.

Z izborom letošnje slavnostne govornice Lojzke Bratuž pa Goriški literarni klub širi sodelovanje tudi preko državne meje, med zamejske Slovence. Tudi Simon Gregorčič je bil tesno povezan z Gorico, zato so že na prvih Gregorčičevih dnevi navezali sodelovanje s Slovenci v Italiji.

Drugi del prireditve bo potekal v petek, 15. junija, ko bodo goriški ustvarjalci predstavljali svoje najnovejše knjige. Obiskovalcem se bodo predstavili Radivoj Pahor, Darinka Kozinc, Vida Mokrin - Pauer in Marija Mercina. Društvo Slavec iz Solkana pa bo predstavilo uglasbene ponarodele Gregorčičeve pesmi.

Letos bodo na Gradišču obeležili tri pomembne obletnice, povezane s pesnikom Gregorčičem - 130-letnico izida njegovih Poezij in njegovega prihoda na Gradišče ter 100. obletnico postavitve spominske plošče na nekdanje župnišče.