Svet 11.6.2012 6:00

Na Dunaju odprli nov muzej o zgodovini mesta

Dunaj, 11. junija - Na Dunaju so v začetku meseca odprli nov muzej, ki so ga poimenovali Časovno popotovanje po Dunaju. V njem lahko obiskovalci s pomočjo najsodobnejše tehnologije in zvočnih učinkov na zabaven način podoživijo zgodovino avstrijske prestolnice.

Avstrija, Dunaj. Glavno mesto Avstrije. Dunaj, turizem. Foto: Tina Kosec/STA

Avstrija, Dunaj.
Glavno mesto Avstrije.
Dunaj, turizem.
Foto: Tina Kosec/STA

Muzej je urejen v kleti salvatorijanskega samostana v bližini dvorca Hofburg na 1300 kvadratnih metrih površine. V njem se lahko obiskovalci na zabaven način seznanijo z zgodovino Dunaja, njegovimi znamenitostmi in najpomembnejšimi zgodovinskimi osebnostmi. Temu je namenjen enourni šov v 5D kinu s posebnimi zvočnimi in svetlobnimi efekti, v katerem se premika tudi ploščad z gledalci, piha veter in pojavljajo različne vonjave.

Podoživeti je mogoče pomembne zgodovinske dogodke, kot so obdobje Rimljanov, turški vpadi, kuga in bombardiranje med vojno. Računalniške simulacije likov Franca Jožefa, cesarice Sisi, Marije Terezije in cesarja Maksimilijana pa obiskovalcu predstavljajo cesarski vsakdanjik in zgodovino Habsburžanov.

Predstavljena je tudi dunajska glasba, obiskovalci pa lahko ples valčka začutijo na vrtiljaku v plesni dvorani. Vojni čas je z zvoki alarma in bombardiranja doživeto predstavljen v bunkerju. Enourna dogodivščina se zaključi z virtualno vožnjo s kočijo nad strehami najpomembnejših znamenitosti mesta.

Predstave potekajo v nemščini, audio vodiči pa so na voljo še v desetih drugih jezikih, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.