Slovenija 11.6.2012 13:49

Zlati bralci se bodo letos učili osnov demokracije

Ljubljana, 11. junija - Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS letos že deveto leto ob zaključku osnovnega šolanja podarja knjižna darila učencem, ki so vsa leta brali knjige za bralno značko. Zlatim bralcem in bralkam, tudi iz zamejstva in zdomstva, bodo letos podarili knjigo Osnove demokracije pravnika Mira Cerarja, opremljeno z ilustracijami Izarja Lunačka.

Knjiga Osnove demokracije je pripravljena po izdaji Cankarjeve založbe iz leta 2009 z naslovom Kako sem otrokom razložil demokracijo, ki je bila nagrajena s priznanjem zlata hruška 2010 za najboljšo izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo.

Kot je za STA pojasnila predsednica društva Dragica Haramija, so se za pričujočo knjigo odločili zato, ker je bila prva poljudno-znanstvena knjiga, ki je prejela nagrado zlata hruška.

Vsako leto namreč izbirajo knjige, nagrajene z večernico, desetnico ali zlato hruško. Nagrado zlata hruška je Pionirska - center za mladinsko književnost Mestne knjižnice Ljubljana sicer uvedla kot znak kakovosti knjig za otroke in mladino, ki je viden že na platnici knjige.

Izid knjige Osnove demokracije v posebni darilni zbirki v nakladi 12.000 izvodov je omogočil Telekom Slovenije, ki nadaljuje Mobitelovo tradicijo spodbujanja branja. Letos se bo o osnovah demokracije tako podučilo približno 7000 devetošolcev, kar predstavlja 40 odstotkov učencev zadnjega razreda osnovne šole.

V okviru najdlje trajajoče vseslovenske knjižne darilne akcije so doslej podarili že 364.500 knjig.

Bralno značko sta osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in Stanko Kotnik. Prve - Prežihove značke - so bile podeljene leta 1961 na Koroškem. Od 70. let dalje je Bralna značka delovala kot eden nacionalnih programov v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, od leta 2002 pa deluje kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Gibanje že od začetka vodijo mentorji po šolah. Kot je dejala Haramija, je v Sloveniji, zamejstvu in zdomstvu skupaj približno 6000 mentorjev. V vseh programih Bralne značke sodeluje okrog 120.000 otrok.

Zlati bralci so lani prejeli z večernico in desetnico nagrajeno knjigo Cesar in roža avtorice Bine Štampe Žmavc.