Svet 12.6.2012 5:00

Na Kitajskem odkopali še več kot 100 vojščakov iz žgane gline

Peking, 12. junija - Kitajski arheologi so odkopali še 110 vojščakov iz žgane gline, ki so bili pokopani več stoletij, da bi stražili grobnico kitajskega cesarja Qin Shi Huangdija. Ta se je v kitajsko zgodovino vpisal s tem, da je okrog leta 220 p.n.št. združil Kitajsko in zgradil enotno cesarstvo.

Figure v naravni velikosti so v zadnjih treh letih izkopali v bližini cesarjevega mavzoleja v mestu Xi'an na severu Kitajske. Poleg njih so izkopali še 12 konjev iz žgane gline, dele kočij, orožje in orodje, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal Shen Maosheng iz Qin Shi Huangdijevega muzeja terakotnih vojščakov so izkopavanja potekala na območju, obsegajočem 200 kvadratnih metrov. Izpostavil je, da so vojščaki, ki so jih izkopali v zadnjih treh letih, izjemno dobro ohranjeni in zelo barvito poslikani.

Arheologi so sicer na mestu izkopavanj odkrili še 11 vojščakov iz žgane gline, a jih še niso izkopali.

Na vojščake iz žgane gline je leta 1974 naletel nek kmet pri kopanju vodnjaka. Danes veljajo za eno najpomembnejših arheoloških najdb 20. stoletja. Leta 1987 so bili vpisani na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine.