EPK 2012 12.6.2012 11:57

Muzikal kot uvod v festival otroške ustvarjalnosti na Ptuju

Ptuj, 12. junija - Kulturno umetniško društvo Čar griča v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) na Ptuju pripravlja Aye Festival otroške ustvarjalnosti. Glavnina festivala bo sicer potekala od 4. do 8. julija v ptujskem parku Ljudski vrt, dogajanje pa se bo že ta četrtek začelo s premiero angleškega muzikala "Rainbow Spectacular" v dvorani ptujske gimnazije.

Muzikal je nastajal ob iztekajočem se šolskem letu, ko so se pevci in pevke mladinskega zbora Allegro iz Ptuja urili v petju pesmi iz muzikala, utrjevali svoje znanje angleškega jezika, sodelovali v koreografskih delavnicah in gibalnicah, se urili v plesu in dramskih elementih predstave ter sodelovali pri kostumografskem in scenskem opremljanju predstave.

Kot poudarjajo organizatorji festivala, je priprava projekta mladim prinesla mnoga vseživljenjska in glasbena znanja. Ob ustvarjanju so se namreč navajali na timsko delo, odgovornost in ustvarjalnost, obenem pa so se učili tujega jezika, javnega nastopanja, gibalno motoričnih spretnosti in pridobivali samozavest, prepotrebno za srečno in uspešno življenje.

Cilj Aye festivala je povezati na Ptuju in v njegovi okolici delujoča društva in ustanove, ki delujejo na področju kulture, umetnosti in izobraževanja otrok, združiti moči in energijo ter delovati enotno s skupnim ciljem prepoznavnosti Ptuja v Sloveniji, Evropi in v svetu. Z organizacijo različnih delavnic in predavanj bo festival k sodelovanju pritegnil predvsem mlade ustvarjalne Ptujčane in jim omogočil, da izrazijo svoje kreativne potenciale in se hkrati družijo z vrstniki.

Festival bo tako v začetku julija med drugim ponudil delavnice za najmlajše, kot so pravljični kotiček, izdelovanje rajskih lutk iz blaga in učenje srednjeveških plesov. Udeleženci se bodo lahko učili rezbarjenja v les, lepopisja ter izdelave afriškega nakita. V okviru festivala bo potekal novinarski kotiček, glasbeni nastopi tolkalistov in gibalne igre, izobraževanja o zeliščih, na voljo pa bo tudi najstniška preobrazba. Vsak dan bodo tekla tudi predavanja o vrednotah in skrivnostih človekovega življenja.