EPK 2012 12.6.2012 14:01

Znan program letošnjega Borštnikovega srečanja

Maribor, 12. junija - Letošnji gledališki festival Borštnikovo srečanje bo letos potekal med 16. in 26. oktobrom in bo zaradi Evropske prestolnice kulture (EPK) močno mednarodno obarvan. Odprla ga bo koprodukcija z zborom Carmina Slovenica v režiji Heinerja Goebbelsa. Dvanajst tekmovalnih predstav je izbral novi selektor Primož Jesenko.

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje. Umetniška direktorica festivala Alja Predan. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje.
Umetniška direktorica festivala Alja Predan.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje. Plakat. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje.
Plakat.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje. Selektor festivala Primož Jesenko. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca 47. festivala Borštnikovo srečanje.
Selektor festivala Primož Jesenko.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Svojo pozornost sem poskušal usmeriti na gledališko produkcijo kot na polje premikov, zato sem poskušal v tekmovalni in spremljevalni spored 47. Borštnikovega srečanja uvrstiti predstave iz širokega žanrskega prostora, ki vsebuje vse, kar 'je', pa čeprav na način, ki nemara še 'bo'," je na današnji novinarski konferenci v festivalskem domicilu, Slovenskem narodnem gledališču Maribor, povedal selektor Jesenko, ki je na tem položaju nasledil Gregorja Butalo.

Med 105 predstavami v pretekli gledališki sezoni v Sloveniji je izbral dvanajsterico, ki se bo pomerila za prestižne nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke. "V splošnem bi lahko za program rekli, da raste iz roba med domom in tujino ter poskuša izmenjevanje ustvarjalnih silnic in dialoško oplajanje v drugem razumeti kot vrednoto," je dejal Jesenko.

Izbrane predstave so Zborovanje ptic in Nevarna razmerja (SNG Maribor), Gospoda Glembajevi in Rdeča (Drama SNG Ljubljana), Mandićstroj (Via negativa in Drama SNG Ljubljana), Zgodba o nekem slastnem truplu... (Zavod Imaginarni), Nevihta (Mestno gledališče ljubljansko), Sljehrnik (SNG Nova Gorica in Gledališče Koper), Razredni sovražnik (Re-/de-/konstrukcija) (Slovensko mladinsko gledališče), Tri sestre (Prešernovo gledališče Kranj), Tristan in Izolda (Mini teater) ter Dantonova smrt (SMG in Mestno gledališče Ptuj).

Spremljevalni program je ob Jesenku sestavila umetniška direktorica festivala Alja Predan. Po njenih besedah bo poseben poudarek na mednarodnem programu Mostovi, ki ga je podprla Evropska prestolnica kulture (EPK). Ta med drugim zajema predstave s Hrvaške, Poljske in iz Nemčije, poseben "fokus" pa bo letos na Češki.

Najzahtevnejši zalogaj bo otvoritveni glasbeno-gledališki dogodek "When the mountain changed its clothing" v režiji priznanega nemškega režiserja in skladatelja Heinerja Goebbelsa. Prvič v zgodovini festivala stopa Borštnikovo srečanje v koprodukcijo, v njej pa sodelujejo še mariborska dirigentka Karmina Šilec z zborom Carmina Slovenica in zavod Maribor 2012. Predstavo, ki bo premierno izvedena septembra v nemškem Bochumu, je idejno navdihnila rezijanska ljudska pesem o Kaninu.