Svet 13.6.2012 5:00

Ob 100-letnici odkritja poprsja Nofretete razstava v Berlinu

Berlin, 13. junija - Letos mineva 100 let, odkar so arheologi našli znamenito poprsje egipčanske kraljice Nofretete, ki ga danes hranijo v Novem muzeju v Berlinu. V muzeju nameravajo dogodek obeležiti z razstavo, naslovljeno V luči Amarne - 100. obletnica odkritja Nofretete.

Na razstavi bo poudarek na eksponatih iz berlinskega muzeja, ki jih javnost doslej še ni imela priložnosti videti. Dopolnjevali jo bodo eksponati, ki jih bodo za to priložnost posodili nekateri svetovni muzeji. S postavitvijo želijo pripravljalci razstave znamenito poprsje Nofretete umestiti v širši kulturno-zgodovinski okvir tistega časa. Tako bodo predstavljeni vsi vidiki, ne le vera in umetnost, ampak tudi vsakdanje življenje v mestu, je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

Poimenovanje Amarna, danes Tell el-Amarna, se nanaša na ruševine glavnega mesta Amenofisa IV. v srednjem Egiptu, posvečenega sončnemu bogu Atonu. Mesto je bilo zgrajeno v treh letih in naseljeno leta 1343 p.n.št.. Na začetku 20. stoletja so tam potekala izjemno uspešna arheološka izkopavanja, ki jih je vodil Ludwig Borchardt. Najdbe so tedaj razdelili med Kairo in Berlin.

Arheologi so v izkopavanjih na omenjeni lokaciji našli med 7000 in 10.000 predmetov, od tega jih danes 5000 hranijo v Berlinu. Večina jih je še vedno nerestavriranih, proučila jih ni niti stroka. Za tokratno razstavo so restavrirali nekaj ključnih primerkov.

Poprsje Nofretete so arheologi našli v kiparski delavnici. Ob njem je bilo več kosov orodja, pa tudi pigmenti, ki jih je pri svojem delu uporabljal umetnik.

Med 7. decembrom in 13. aprilom prihodnje leto bo tako v berlinskem Novem muzeju razstavljenih 400 eksponatov - keramika, nakit, mozaiki ter fragmenti kipov in arhitekturnih elementov. Od tega jih bodo 50 posodili drugi muzeji, med njimi Metropolitanski muzej v New Yorku, pariški muzej Louvre in Britanski muzej v Londonu, še piše na spletni strani muzeja.