Svet 13.6.2012 5:30

Pariški muzej Louvre zavzela moda Salvatoreja Ferragama

Pariz, 13. junija - Pariški muzej Louvre je prvič v njegovi zgodovini zavzela moda. V torek so v muzeju predstavili prehodno kolekcijo modne hiše Salvatore Ferragamo, posvečeno zgodovini te prestižne znamke, ki si je ugled med modnimi navdušenci utrdila z izdelovanjem čevljev za filmske zvezde zlate dobe Hollywooda, kot sta Marilyn Monroe in Audrey Hepburn.

Francija. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, je firenška modna hiša Salvatore Ferragamo v Louvru lahko izvedla modni večer, ker je sponzorirala razstavo o zadnji mojstrovini Leonarda da Vincija Ana Samotretja, ki je v muzeju na ogled od 31. marca do 25. junija.

Salvatore Ferragamo (1898-1960) se je rodil v siromašni poljedeljski družini blizu Neaplja. Izdelovanju čevljev se je začel posvečati že pri osmih letih. Prvo znanje si je pridobil kar pri lokalnem čevljarju. Kot najstnik je odprl svojo prvo trgovino v Bonitu, vendar je malo mesto blizu Neaplja kmalu postalo premajhno za njegov uspeh in načrte, zato se je leta 1914 izselil v Združene države Amerike.

Leta 1920 je podpisal prvo pogodbo z družbo America Film Company za izdelovanje čevljev za vesterne. Igralci, kot sta Douglas Fairbanks in Rudolph Valentino, so kmalu postali stalni odjemalci njegovih obuval. Čevlje je izdelal še za nekatere druge slavne filmske produkcije.

V Italijo se je vrnil leta 1927. Njemu posvečen muzej, ki se nahaja v firenški palači Spini Feroni na obali reke Arno, so odprli leta 1995. Njegova zbirka šteje približno 10.000 parov čevljev. Večina čevljev je pripadala zvezdam svetovne kinematografije, kot so Marlene Dietrich, Greta Garbo, Ava Gardner, Rita Hayworth, Lauren Bacall in Sophia Loren.

Ferragamo, ki se ga je prijel vzdevek "čevljarja sanj", je pri izdelavi čevljev vedno upošteval osebni slog vsake igralke. Za Greto Garbo je denimo izdeloval elegantne in športne čevlje, za Audrey Hepburn elegantne, za Marilyn Monroe pa zelo prefinjene čevlje.

Uporabljal je zelo različne materiale, od najdražjih, kot sta krokodilje usnje ali kačja koža, do papirja za ekstravagantne sandale. V njegovi zbirki danes najbolj izstopajo čevlji iz 18-karatnega zlata, ki jih je leta 1956 izdelal za soprogo nekega avstralskega milijarderja.