Slovenija 13.6.2012 13:25

Jubilejna številka revije Piranesi posvečena prenovi ljubljanske Opere

Ljubljana, 13. junija - V prostorih ljubljanske Opere so danes predstavili 30. številko revije Piranesi, ki je izšla ob 20-letnici revije. Osrednja tema tokratne publikacije, ki velja za prvo srednjeevropsko revijo za kulturo prostora, je zgodovinski pregled ter prenova SNG Opere in baleta Ljubljana. V Operi bodo v ponedeljek odprli še razstavo Piranesi 20 let.

Revija je nastala leta 1992 na pobudo arhitekta Vojteha Ravnikarja, ki je bil tudi idejni vodja in odgovorni urednik revije. Izhodišče za nastanek revije je bil mednarodni arhitekturni simpozij Piranski dnevi arhitekture, ki bo letos obeleževal 30-letnico, je na novinarski konferenci povedal Robert Potokar, ki je leta 2011 prevzel mesto glavnega in odgovornega urednika revije.

Revijo od njenega nastanka naprej soustvarjajo avtorji iz Slovenije in drugih evropskih držav. Prva številka, ki sta jo z Ravnikarjem oblikovala Tomaž Brate in Ranko Novak, je na naslovnici predstavila praško Vilo Müller. Ta je delo arhitekta Adolfa Loosa Adolfa Loosa (1870-1933), ki po Potokarjevih besedah velja za ikono sodobne arhitekture 20. stoletja.

Poleg osrednje teme, ki je tokrat posvečena ljubljanski Operi, vsaka številka revije ponuja intervju z relevantnim sogovornikom oziroma strokovnjakom za arhitekturo. Tokrat so za pogovor izbrali priznanega kritika Francesca Dal Coa.

Poleg tega vsakič predstavijo tudi sodobno arhitekturno produkcijo srednje Evrope, ki po Potokarjevih besedah predstavlja "bazen bivše Avstro-Ogrske". Sklepni del revije pa je namenjen slovenskemu sodobnemu oblikovanju. V tokratni reviji so predstavili delo oblikovalke Tanje Pak. Publikaciji so dodane še recenzije knjig.

Umetniški direktor revije Domen Fras je povedal, da je Novak revijo zasnoval v postmodernističnem slogu. Sprva so članke v izvirnem jeziku vzporedno opremili z angleškim prevodom, pozneje pa so se odločili, da prevodi sledijo celotnemu prispevku.

Revija izide enkrat do dvakrat letno pod okriljem neprofitne organizacije Ustanova Fundacija Piranesi. Naslednja številka bo izšla jeseni ob 30. obletnici Piranskih dnevov arhitekture. Revija je napisana v več jezikih in ima tudi številne tuje naročnike.