Slovenija 14.6.2012 4:00

V Portorožu se začenja jubilejni kongres Knjiga na Slovenskem

Portorož, 14. junija - Portorož bo danes in v petek gostil že deseti kongres Knjiga na Slovenskem, ki letos nosi naslov Od vsebine do bralca. Strokovnjaki bodo osvetlili različne vidike trženja knjige, beseda pa bo tekla tudi o soočanju s krizo na knjižnem področju. V okviru kongresa bo na sporedu 6. knjigotrška akademija, drevi pa bodo podelili tudi stanovske nagrade.

Svet založništva se je spremenil v marsikaterem pogledu, tudi v velikem zmanjšanju trga, je kongresu na poti zapisala Maruša Kmet, predsednica Društva slovenskih založnikov, ki organizira prireditev.

Kmetova ob tem opozarja, da ne glede na to, ali gre za tiskano ali elektronsko obliko, vsebina nastaja na enak način, zanjo so potrebni avtorji, založniki in agenti. Ne glede na medij bo zato knjiga prišla do bralca samo, če ji bomo pomagali s pravimi marketinškimi orodji.

Današnje dogajanje bo dopoldne odprla knjigotrška akademija z naslovom Kako kupiti kupca knjig, popoldne pa se bo začel kongres. Na njem bo med drugimi predsednik Evropske zveze knjigotržcev John McNamee spregovoril o tem, da so prave knjigarne iz mesa in krvi, Sheila Lambie iz založbe Oxford Brooks University pa bo predstavila razvoj trženja knjige.

Sledila bo okrogla miza s pomenljivim naslovom Pred krizo smo vsi enaki, stopimo skupaj. Prvi dan kongresa se bo zaključil s podelitvijo nagrad za naj knjigotržca in naj založnika.

V petek bodo poleg vrste predavanj poročila o svojem delovanju podali predstavniki različnih ustanov s področja knjige: Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, Slovenske avtorske in založniške agencije, Narodne in univerzitetne knjižnice ter Javne agencije za knjigo RS.