Svet 15.6.2012 5:30

Na Dunaju fotografska retrospektiva Elliotta Erwitta

Dunaj, 15. junija - Na Dunaju so v četrtek odprli razstavo fotografij svetovno znanega mojstra ujetih trenutkov Elliotta Erwitta. Obsežna in raznolika retrospektiva njegovih del, sestavljena iz več kot 150 fotografij, bo v dunajskem razstavišču Kunsthaus na ogled do 30. septembra.

Ameriški fotograf Erwitt je zaslovel v 60. letih minulega stoletja s fotografijo takratnega ameriškega podpredsednika Richarda Nixona med burno diskusijo s predsednikom Sovjetske zveze Nikito Hruščevom. Glavna značilnost fotografije je Nixonov kazalec, ki je grozilno usmerjen proti njegovemu političnemu nasprotniku med hladno vojno.

Erwitt ne fotografira samo politikov, ampak predvsem trenutke iz vsakdanjega življenja v črno-beli tehniki. V fotografijah združi živahnost, lahkotnost, ironijo in humor, zaradi česar ga poimenujejo tudi Woody Allen fotografije. Svoj fotografski objektiv najpogosteje neopazno usmeri v pse in njihove lastnike, gole ljudi in obiskovalce muzejev, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Erwitt se je rodil leta 1928 v Parizu. Kot otrok ruskih emigrantov je odraščal v Milanu in nato leta 1939 z zadnjo ladjo pobegnil pred nacisti v Združene države Amerike. Od leta 1941 živi in dela v New Yorku. Desetletja je uspešno deloval na področju oglaševanja, reportaž ter režije dokumentarnih in televizijskih filmov. Čeprav je močno zaznamoval fotografijo ameriškega novinarstva, zase še danes pravi, da je amater, saj lahko po njegovem mnenju na ta način z več ljubezni opravlja svoj poklic.