EPK 2012 16.6.2012 9:30

Razstavljena dediščina Tovarne Zlatorog Maribor

Maribor, 16. junija - V okviru projekta Uf, industrija! bodo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor danes odprli razstavo Skrivnosti lepote, s katero želijo obeležiti spomin na dolgo tradicijo Tovarne Zlatorog Maribor in Henkel Slovenija. Razstavo je oblikoval Uroš Lehner, govori pa o zgodovini tovarne in njenih produktih.

Maribor. Družba Henkel Slovenija. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Družba Henkel Slovenija.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Uf, industrija! je največji mrežni projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) in zajema šest samostojnih razstav o razvoju šestih lokalno zelo pomembnih podjetij. V sredo so v Ravnah na Koroškem odprli razstavo na temo tamkajšnje železarne, dan kasneje je sledila postavitev v podjetju Talum Kidričevo. V petek je bilo odprtje razstav o Industriji motornih vozil v novomeškem Drgančevju in o podjetju Mura v Murski Soboti, v ponedeljek pa bo odprta še razstava o Gorenju v Galeriji Velenje.

Avtorje razstave Skrivnosti lepote so zanimali predvsem oblikovanje vidne podobe izdelkov, embalaža, oglaševanje in propagiranje. "Ta tovarna je namreč na področju kreativnosti vsekakor izstopala tudi zaradi narave njihovih proizvodov. Avtorji so torej na ogled postavili številne plakate, reklame, embalažo, torej vse, kar kaže na to, kako je industrija vplivala na razvoj vizualne kulture," je za STA povedala direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana.

"Predstavlja nekdanjo modernost, ki je prežemala proizvodni proces, proizvode in propagando ter v ničemer ni zaostajala za tedanjimi mednarodnimi trendi," je še dodala.

Tovarna Zlatorog, v kateri so izdelovali kozmetiko, pralne praške in čistila, je bila eno najstarejših industrijskih podjetij v Mariboru in Sloveniji. Razvila se je iz milarne na Rotovškem trgu, ki jo je leta 1878 kupil Karl Bros. Leta 1905 je proizvodnjo preselil na zemljišče, kjer se je pozneje razvila in razširila Tovarna Zlatorog. Med letoma 1946 in 1951 je bila ena najpomembnejših kemičnih tovarn v Jugoslaviji, v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je prva v takratni Jugoslaviji razvila proizvodnjo deodorantov.

Leta 1990 je polovico tovarne, takrat ene večjih in modernejših v Srednji Evropi, kupil koncern Henkel in leta 1996 še preostali del. Pripravo razstave je podprla tudi naslednica te tovarne Henkel Slovenija, ki letos praznuje 22. obletnico delovanja v Sloveniji. Razstava bo na ogled do konca januarja prihodnje leto.