Slovenija 15.6.2012 10:56

Naj založnik Andrej Ilc, naj knjigotržec Saša Vodovnik

Portorož, 15. junija - V sklopu 6. knjigotrške akademije in 10. kongresa Knjiga na Slovenskem so v Portorožu v četrtek zvečer podelili nagradi za naj založnika in naj knjigotržca. Naj založnik je postal urednik za otroško in mladinsko literaturo pri Mladinski knjigi Andrej Ilc, naj knjigotržka pa je postala knjigarka in ustanoviteljica knjigarne ZDAJ Saša Vodovnik.

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij. Urednik za otroško in mladinsko literaturo pri Mladinski knjigi Andrej Ilc. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij.
Urednik za otroško in mladinsko literaturo pri Mladinski knjigi Andrej Ilc.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Komisija za nagrado naj založnik 2012 v sestavi Renate Rugelj, Boris Berce, Andreja Mlinar, Veronika Novak in Bojan Švigelj je v obrazložitvi nagrade poudarila, da zna Ilc z umirjenim, uravnoteženim in neverjetno prodornim pogledom že dolgo vrsto let v mladinski program izdaj založbe Mladinska knjiga uvrščati tiste knjižne projekte, ki bodo večno ostali z nami kot del slovenske kulturne dediščine.

Odlikuje ga tankočutno in skrbno delo z avtorji, tako pisatelji kot ilustratorji, ki jih ravno s svojim profesionalnim in vedno korektnim odnosom vzgaja v hišne avtorje; odlikuje ga skoraj enciklopedično poznavanje področja svojega dela in ažurno spremljanje novosti na knjižnem trgu. Predvsem pa ga odlikuje izjemen entuziazem, ljubezen do dela s knjigami.

Ilc zna odlično prisluhniti tudi mnenjem knjigarjev in njihove informacije s pridom uporabljati. Prav tako je vedno pripravljen svoje široko vedenje o vsebinah in avtorjih prenašati na knjigarje in jih navduševati. Zadnja leta je ustvaril izjemno zbirko albumov slovenskih ilustratorjev, začenši s Čudežnim vrtom, Za devetimi gorami, Drevesom pravljic, Zlato ptico ter Za lahko noč.

Za Vodovnikovo je komisija zapisala, da je tiste vrste knjigarka, ki je po odlični šoli uvajanja v ljubljanskem Konzorciju, danes ustanoviteljica in vodja kvalitetne knjigarne ZDAJ, ki domuje v ljubljanskih Kosezah. Leta 1979 je prišla v Konzorcij, nato je delala v Kazini, eno leto v klubu Svet glasbe in zadnja leta do ustanovitve lastne knjigarne v založbi Vale Novak, kjer je vodila knjigarno na Wolfovi ulici v Ljubljani. Na noge je postavila najprej Kazino, ki je bila ena prvih profiliranih knjigarn v Sloveniji - za glasbo, film, gledališče in strip.

Naslednja pomembna etapa v njeni karieri je bilo vodstvo knjigarne Vale Novak na Wolfovi ulici v Ljubljani. Ko je knjigarno prevzela mreža Mladinske knjige, se je odločila za svojo pot in ustanovila svojo neodvisno knjigarno ZDAJ. Svojim kupcem pravi: "Imamo knjigo za vas!", svoj koncept knjigarne pa utemeljuje: "Knjigarnarji imamo poseben privilegij, možnost in odgovornost, da iz celotne ponudbe knjig na knjižni polici poiščemo v pravem trenutku ravno pravo za primernega bralca. Kupci knjig zaradi našega poznavanja knjig in iskrivega navdušenja postanejo sčasoma naši prijatelji, ki se v našo knjigarno vračajo vedno znova. Vsebinski koncept knjigarne ZDAJ je inovativen in ne sledi le tržni logiki, temveč predvsem vsebinam, ki sestavljajo mozaik za dušo".