Slovenija 16.6.2012 4:00

Danes v 39 mestih in krajih po Sloveniji Poletna muzejska noč

Ljubljana, 16. junija - V 39 mestih in krajih po Sloveniji bo danes potekala Poletna muzejska noč. V sklopu akcije Skupnosti muzejev Slovenije in Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) bo 79 muzejev, galeriji in drugih razstavišč med 18. in 24. uro brezplačno odprlo vrata za obiskovalce in zanje pripravilo številne dogodke.

Ljubljana. Razstava, muzej. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava, muzej.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V razstaviščih se bodo v sklopu Poletne muzejske noči, ki bo letos že deseta po vrsti, vrstila odprtja razstav, vodstva, delavnice, demonstracije, kuharski izzivi, družinski programi, filmske projekcije, pripovedovanja zgodb, konceptualne akcije in performansi, učne ure, glasbena doživetja in drugo. Veliko ustanov je pripravilo celovečerne programe, stkane iz številnih zaporednih dogodkov, je sporočila koordinatorka Poletne muzejske noči Lili Šturm iz MGLC.

Poletna muzejska noč z večjo osredotočenostjo na večerne ure in s predstavljanjem na spletnih socialnih omrežjih - letos na blogu, Facebooku in Twitterju - po besedah Šturmove še krepi svoje družabno vozlišče za obiskovalce. Tako postaja platforma, ki povezuje različne ustanove, ki čutijo odgovornost do pomena predstavljanja kulturne dediščine javnosti, pri tem pa izkazujejo odprt in prijazen, obiskovalcu naklonjen odnos.

Poletna muzejska noč je prvič potekala leta 2003 v Ljubljani. V njej je sodelovalo 24 muzejev, galerij in drugih razstavišč, zabeležili so 14.500 obiskovalcev. Lani je v akciji sodelovalo 82 ustanov iz 30 slovenskih mest in krajev, zabeležili pa so okoli 20.000 obiskovalcev.