Slovenija 17.6.2012 4:00

V Šentvidu pri Stični danes veliki koncert tabora pevskih zborov

Šentvid pri Stični, 17. junija - V Šentvidu pri Stični bo danes v sklopu 43. tabora slovenskih pevskih zborov, najbolj množičnega zborovskega srečanja na Slovenskem, posvečenega slovenskim zborovskim pesmim, na vrsti osrednji koncert združenih pevskih zborov. Moški, ženski in mešani zbori bodo pod vodstvom priznanega zborovodje Igorja Švare zapeli vsak po šest pesmi.

Bled. Visoki predstavnik EU za BiH in slovenski kulturni delavec z avstrijske Koroške Valentin Inzko. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bled.
Visoki predstavnik EU za BiH in slovenski kulturni delavec z avstrijske Koroške Valentin Inzko.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Avstrija. Visoki predstavnik EU za BiH in slovenski kulturni delavec z avstrijske Koroške Valentin Inzko. Foto: Bojan Wakounig/STA Arhiv STA

Avstrija.
Visoki predstavnik EU za BiH in slovenski kulturni delavec z avstrijske Koroške Valentin Inzko.
Foto: Bojan Wakounig/STA
Arhiv STA

Po skupni generalki, ki se bo pričela ob 9. uri, se bo osrednja prireditev pričela ob 12.30 s pojočo povorko in se nadaljevala ob 13.15 s koncertom združenih pevskih zborov. Tema letošnjega srečanja, na katerem sodeluje več kot 110 slovenskih pevskih zborov iz Slovenije in od drugod, so rože, zbori pa se bodo s pesmijo Če zapojemo veselo, poklonili tudi 100. obletnici rojstva mojstra Bojana Adamiča.

Slavnostni govornik letošnjega tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični bo visoki predstavnik EU za BiH in slovenski kulturni delavec z avstrijske Koroške Valentin Inzko.

Repertoar izbranih skladb je izključno slovenski, izbran pa je tako, da ga je moč izvajati tudi v množični zasedbi, in z zbori, ki imajo določene tehnične omejitve. Priprava programa poteka skozi vse leto, pri tem pa je ključen seminar za zborovodje, ki ga dvakrat letno vodi Švara. Prireditev je izjemnega pomena predvsem zato, ker je za veliko zborov ena redkih možnosti, da se predstavijo in srečajo s podobnimi zbori.

Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in upravni odbor tabora slovenskih pevskih zborov. V soboto se je začel s S koncertom slovenskih pevskih zborov iz drugih držav.