Slovenija 18.6.2012 6:00

V Kinodvoru začetek Festivala migrantskega filma

Ljubljana, 18. junija - S projekcijo filma Svobodni svet režiserja Kena Loacha se bo ob 19. uri v Kinodvoru začel Festival migrantskega filma 2012. Festival pripravljata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat, ki želita domačemu občinstvu ponuditi izbor pronicljivih in provokativnih filmov z aktualnimi temami, povezanimi z migracijami, azilom in begunci.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film Svobodni svet je film z "napako". Ta se skriva v dejstvu, da je tema, ki jo obravnava - izkoriščanje nedokumentiranih delavcev migrantov iz vzhodnoevropskih držav s strani zaslužkarjev na Zahodu - preveč obsežna, da bi z njo lahko opravil v vsega 90 minutah dolgem filmu. Prav tako bi od režiserja pričakovali, da bo Svobodni svet upodobil na v žanrske spone ukleščen način. Vendar Loach v svoji socialni drami kljub vsemu pove vsebinsko ogromno, obenem pa ohranja dovršen primer zgoščene, napete filmske naracije, piše na spletni strani Kinodvora.

Filmu bo malo pred 21. uro v kavarni Kinodvora sledila okrogla miza na temo izkoriščanja migrantov. Na njej bodo sodelovali Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Nina Obran iz društva Ključ in Vasja Badalič z Inštituta za kriminologijo.

Festival, ki bo letos potekal do 22. junija, organizatorji pripravljajo od leta 2010 ob svetovnem dnevu beguncev 20. junija. Letošnji festival bo ponudil izbrano bero filmov, ki vsak na svoj način na filmskem traku "beležijo sledi, ki jih za seboj puščajo migranti v iskanju novega, boljšega življenja", so zapisali organizatorji.

Festival dopolnjuje obfestivalsko dogajanje, ki ga bodo prek okroglih miz, medkulturnih dogodkov in koncertov posvetili spoznavanju različnih kulturnih tradicij ter njihovemu prepletanju in stapljanju v današnjih multikulturnih družbah.

Vstop na filmske projekcije in druge obfestivalske dogodke je prost.