Svet 16.6.2012 6:00

V Varšavi morda letos zadnji Mozartov festival

Varšava, 16. junija - V Varšavi se je v petek dvignila zavesa 22. Mozartovega festivala, ki pa je morda tudi zadnji, saj se je Varšavska komorna opera znašla v težki finančni situaciji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pojska. Varšava. Foto: East News/STA Arhiv East News/STA

Pojska.
Varšava.
Foto: East News/STA
Arhiv East News/STA

Varšavska komorna opera je z Mozartovim festivalom, na katerem vsako poletje že 21 let uprizorijo vsa Mozartova odrska dela, edinstvena v svetovnem merilu, je dejal ravnatelj opere Stefan Sutkowski. Ob tem vztraja, da, če ne bodo kmalu dobili finančnih sredstev, Mozartovega glasbenega maratona ne bo.

Usoda opere je negotova, odkar so marca varšavske mestne oblasti v sklopu varčevalnih ukrepov zarezale v njeno subvencioniranje za letošnje leto.

Konec maja so se zato člani ansambla Varšavske komorne opere s peticijo, za katero so zbrali 27.000 podpisov, obrnili na ministrstvo za kulturo, naj ne dopusti, da bi morala opera zapreti svoja vrata.

Mozartov festival se je v 22. izvedbi v petek začel z opero Čarobna piščal. Poleg Mozartovih oper bo festival ponudil še vrsto komornih koncertov, Mašo v C-molu in Requiem.