EPK 2012 15.6.2012 15:50

Po razstavi v Slovenj Gradcu še filmski portret Tisnikarja

Slovenj Gradec, 15. junija - Potem ko je Koroška galerija likovnih umetnostni v Slovenj Gradcu pred tednom dni v okviru programa EPK odprla razstavo del slikarjev Vladimirja Veličkovića in Jožeta Tisnikarja, bo drevi ob 21. uri v Kulturnem domu Slovenj Gradec premierno predstavljen še dokumentarni portret Tisnikarja režiserke in scenaristke Sonje Prosenc.

Mož s krokarjem je naslov dokumentarnega portreta Jožeta Tisnikarja, slikarja po rodu iz Mislinjske doline, ki ga opredeljuje posebna življenjska zgodba.

V filmu, ki je nastal v produkciji Staragare, kot pričevalci nastopajo svojci in Korošci, ki so Tisnikarja poznali. To sta žena in sin, Marija in Robert Tisnikar, mentor Karel Pečko, prijatelj Vinko Ošlak, direktor Koroške galerije likovnih umetnosti Marko Košan, muzejska svetnica in kustosinja galerije Milena Zlatar ter sodelavec v bolnišnici, primarij Drago Plešivčnik.

Kot navajajo ustvarjalci filma, se o Tisnikarju ne da govoriti, ne da bi govorili tudi o svetu, v katerem je živel in delal. Skozi vpetost v banalno okolje vsakdanjika in predvsem delo v prosekturi spoznamo grobe obrise Tisnikarjeve figure.

Ob iskrenem pričevanju ljudi, ki so mu bili blizu in jih praviloma ne zakrivamo z drugo sliko, tečejo nedialoški prizori, delno zasnovani po Tisnikarjevih besedah. Podajajo atmosfero prostorov Tisnikarjeve samote, sprehodov in dela v tistem času dneva, ko je človek najlažje sam, to je ponoči ali v zgodnjem jutru.

Film se izogiba nizanju biografskih podatkov o Tisnikarjevem življenju in uspešni slikarski karieri, ki so dosegljivi na vsakem koraku. Raje skuša gledalcu pričarati oris njegovih (notranjih) svetov, v katerih sta se genialnost in magičnost prepletali z rutino navadnega človeka, v vabilu na premiero navajajo ustvarjalci filma.

Jože Tisnikar (1928-1998), ki se je med leti 1954 in 1964 slikarsko izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka, je najbolj poznan po upodobitvah krokarjev in temačnih podobah ekspresivnih in eksistencialističnih vsebin. Za slikarska dela, razstavljena v letu 1969, je leta 1970 dobil nagrado Prešernovega sklada.