Svet 18.6.2012 5:00

Kusturica s svojimi načrti za Andrićgrad razburil prebivalce Trebinj

Banjaluka, 18. junija - Filmski režiser Emir Kusturica je povzročil razburjenje v kraju Trebinje v BiH, od koder je nameraval odpeljati kamenje z avstroogrske utrdbe Petrinja za potrebe načrtovanega projekta izgradnje kamnitega mesta v Višegradu. Kusturica trdi, da ima za odvoz kamenja z utrdbe dovoljenje, vendar so mu odvoz preprečili tamkajšnji prebivalci.

Delavci iz Višegrada v Republiki srbski, ki tam za projekt Kusturice in partnerjev gradijo "Andrićgrad", so v petek poskušali odpeljati kamenje z utrdbe, a so prebivalci hercegovskega mesta z avtomobili blokirali cesto in preprečili dela, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kusturica naj bi imel dovoljenja, da poruši več starih objektov na območju Trebinj in Hercegovine, da bi tako prišel do izklesanega kamna za gradnjo objektov v Andrićgradu. Vendar pa so se rušenju kulturno-zgodovinskega spomenika Petrinja uprli tamkajšnji prebivalci.

Župan občine Trebinje Dobroslav Ćuk je razburjenim občanom v petek poskušal pojasniti nastale razmere, poročajo mediji. Ćuk je povedal, da je Kusturici ustno dovolil odvoz kamenja, če mu to dovolijo tudi druge pristojne ustanove. Je pa menda priznal, da je takrat ocenil, da je utrdba v slabšem stanju, poročanja medijev navaja Tanjug.

Predstavniki vlade Republike srbske, občine Višegrad in Kusturičevo podjetje Lotika so aprila lani ustanovili skupno podjetje za izgradnjo Andrićgrada oz. kamnite vasi na 17.000 kvadratnih metrih, posvečene delu Nobelovega nagrajenca za književnost Iva Andrića Most na Drini.

Andrić je Nobelovo nagrado za književnost prejel leta 1961 in je edini književnik z območja nekdanje Jugoslavije s to prestižno nagrado. Knjigo Most na Drini je napisal med drugo svetovno vojno, v njej pa opisuje tri stoletja konfliktov v Višegradu, kjer se nahaja most.

Gradnja vasi, v kateri bodo kamnite ulice, vrata in stolp, muzej, knjižnica, gledališče in spomenik pisatelju, naj bi bila končana leta 2014. Vlada Republike srbske je doslej v projekt vložila okoli tri milijone evrov.