Slovenija 18.6.2012 12:57

Na Ljubljanskem gradu podaljšali razstavo Steva McCurryja

Ljubljana, 18. junija - Fotografska razstava enega najbolj priznanih fotografov našega časa in dobitnika številnih prestižnih nagrad za fotografijo Steva McCurryja, naslovljena Življenje v slikah, ki so jo na Ljubljanskem gradu odprli v začetku maja, je podaljšana do vključno 25. junija. Razstava je v Galeriji S in zgornjem lapidariju na ogled vsak dan med 9. in 21. uro.

Kot so za STA povedali organizatorji, so na razstavi doslej našteli 4430 obiskovalcev. Cena vstopnice za odrasle je sicer deset evrov, za dijake, študente, upokojence, brezposelne in skupine nad 15 oseb pa šest evrov. Gibalno ovirane osebe in njihovi spremljevalci ter otroci do sedmega leta starosti v spremstvu staršev imajo vstop prost.

McCurry, poznan po svojih sugestivnih barvnih fotografijah, v odlični dokumentarni maniri zaznamuje bistvo človeških naporov in radosti. Kot član agencije Magnum Photos je iskal in tudi našel nepozabno. Številne izmed njegovih fotografij so postale ikone sodobnega časa.

Za reportažo o ruski invaziji na Afganistan je prejel zlato medaljo Roberta Cape, ki se podeljuje za najboljše reportaže iz tujine in je posvečena fotografom, ki so izkazali izjemen pogum in podjetnost pri svojem delu.

Vrhunec njegove kariere je bilo vnovično odkritje do tedaj neidentificiranega begunskega dekleta iz Afganistana. Posnetek mnogi opisujejo kot najbolj prepoznavno fotografijo na svetu. Ko je po skoraj dveh desetletjih McCurry znova našel dekle z imenom Sharbat Gula, je dejal: "Njena koža je sedaj utrujena in kaže gube, a je še vedno osupljiva kot pred tistimi davnimi leti..." Na Ljubljanskem gradu sta na ogled obe fotografiji.

Njegova reportaža o točki nič 11. septembra 2001 pa je pričevanje, posvečeno herojstvu in plemenitosti prebivalcev New Yorka: "Čutil si vso grozo in v trenutku tudi instinktivno dojel, da naša življenja ne bodo nikoli več taka kot prej."

McCurry je objavil več knjig, med drugim knjige Imperialna pot (1985), Monsun (1988), Portreti (1999), Jug, jugovzhod (2000), Svetišče (2002), Pot k Budi, tibetansko romanje (2003), Steve McCurry (2005), Gledati proti vzhodu (2006), V senci gora (2007) in najnovejšo Nepremišljen trenutek (2009).

Razstavo so na Ljubljanskem gradu pripravili v sodelovanju z agencijo Arte Plus.