Svet 18.6.2012 10:57

Paul McCartney praznuje 70. rojstni dan

London, 18. junija - Nekdanji Beatles Paul McCartney danes praznuje 70. rojstni dan. Glasbenik, ki je na koncertu ob jubileju britanske kraljice Elizabete II. ob 60. obletnici prevzema britanske krone razgibal množico poslušalcev in ki bo naslednji mesec nastopil na koncertu ob odprtju olimpijskih iger v Londonu, ne kaže znakov, da se namerava upokojiti.

Rusija. Pevec Paul McCartney. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Rusija.
Pevec Paul McCartney.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

"Zakaj bi se upokojil, če pa resnično uživam v tem," besede te britanske glasbene legende po britanski glasbeni reviji Mojo povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Ljudje mi pravijo: 'Tako trdo delate.' Jaz pa pravim: 'Ne delamo trdo, igramo glasbo'," dodaja McCartney.

Glasbenik je času slavne četverice, skupine Wings in solo kariere napisal ali sopodpisal več kot 50 pesmi, ki so se uvrstile med prvo deseterico na glasbenih lestvicah. Njegov zadnji album "Kisses on the Bottom" je izšel februarja, sedaj pa pravkar končuje svetovno turnejo.

Ko je poskakoval po odru v senci Buckinghamske palače v začetku meseca, vsekakor ni izgledal kot človek z osmimi vnuki. Morda je k njegovemu mladostnemu videzu pripomogel tudi njegov tretji zakon z ameriško dedinjo Nancy Shevell, s katero se je poročil oktobra, in sicer po grenki ločitvi od nekdanje manekenke Heather Mills leta 2008.

Po pisanju The Sunday Timesa naj bi Shevellova k skupnemu premoženju doprinesla 150 milijonov funtov. Skupno premoženje para je sedaj ocenjeno na 665 milijonov funtov, piše AFP.

Vendar pa najbogatejši britanski glasbenik vztraja, da ne bo nikoli pozabil svojih korenin. "Globoko znotraj sem še vedno fant iz Liverpoola," zatrjuje. McCarney se je rodil v Liverpoolu staršema iz delavskega razreda. Pri 15 letih je srečal Johna Lennona in skupaj sta ustanovila zasedbo Quarrymen.

McCartney, Lennon, George Harrison in Ringo Starr so postali sinonim za vreščeče oboževalke, tipične frizure in stil oblačenja. Ena kultnih podob četverice je zagotovo ta, ko prečkajo cesto na prehodu za pešce na londonski Abbey Road. Beatlesi so bili eden najbolj vplivnih fenomenov svojega časa, pa tudi najbolj prodajani band vseh časov.

Lennon in McCartney pa sta bila eden najbolj slavljenih testopisnih dvojcev 20. stoletja, čeprav je njuna različnost v kreativnem procesu veliko pripomogla k temu, da je skupina leta 1970 razpadla.

McCartney je s prvo ženo Lindo leta 1971 ustanovil skupino Wings. Linda, poznana fotografinja in borka za pravice živali, je umrla za rakom na dojki leta 1998. Po 29 letih zakona je glasbenik njeno izgubo opisal, kot da mu je "popolnoma strla srce".

Sicer se je McCartney poleg glasbe posvečal slikanju, režiral je film "Give My Regards To Broad Street" in se vključil v številne kampanje za zaščito pravic živali ter za mir med Palestinci in Izraelci. Ima sina in štiri hčere.

Danes je od slavne četverice poleg McCartneyja živ le še Ringo Starr. Lennon je bil leta 1980 ustreljen v New Yorku, Harrison pa je umrl za rakom leta 2001.