Svet 19.6.2012 5:00

Umetnost aboriginov je stara najmanj 28.000 let

Sydney, 19. junija - Umetnost aboriginov je stara najmanj 28.000 let, menijo strokovnjaki. To naj bi med drugim dokazoval granitni fragment z območja Arnhem na severu Avstralije, so v ponedeljek zatrdili strokovnjaki, ki se nagibajo k novi teoriji, da so bile domorodne skupnosti v Avstraliji med najbolj razvitimi na svetu.

Arheologi so granitni fragment iz nedostopne divjine Arnhem prinesli pred letom dni, karbonska analiza risbe z ogljem, ki ga krasi, pa je pokazala, da se uvršča med najstarejše primerke na svetu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Ena od značilnosti, zaradi katere je ta drobni fragment edinstven, je, da je porisan z ogljem, kar pomeni, da ga lahko neposredno datiramo," je dejal Bryce Barker, ki je našel in prvi analiziral risbo na granitni skali. To, da gre za enega najstarejših primerkov na svetu, po njegovih besedah kaže, da so aborigini verjetno povezani s še starejšimi primerki.

Tovrstne najdbe sicer segajo od jamskih slikarij v Franciji, ki so stare več kot 30.000 let, do jamskih slikarij na severu v Španije, za katere velja, da so stare 40.000 let, je pojasnil Barker, profesor na univerzi Južni Queensland, in poudaril: "Dejstvo je, da je vsaka poslikava na skalah, ki je stara več kot 20.000 let, edinstvena."

"Tako se ta poslikava uvršča med najstarejše primerke umetnosti na svetu in prepričani smo, da bomo našli še starejše. Mesto, od koder smo fragment prinesli, so namreč aborigini začeli uporabljati že pred 45.000 leti," pojasnjuje Barker.

Granitni fragment s poslikavo so arheologi prinesli iz jame Narwala Gabarnmang. Jamo, ki jo členijo skalnati stebri, pokrivajo obsežne poslikave. Dostopna je le s helikopterjem. Arheologe so vanjo pred petimi leti pripeljali aborigini sami, ki si prizadevajo, da bi se raziskalo tudi njihovo zgodovino in ohranilo njihovo umetnost.

"V jami smo izkopali in analizirali le droben fragment, a menimo, da so ostale poslikave lahko še starejše," je dejal Barker. Pojasnil je, da se je omenjeni fragment verjetno odkrušil s stropa le malo zatem, ko je bil poslikan, zato se je tudi zelo dobro ohranil v zemlji. Verjetno je na njem upodobljen del človeške figure v akciji, morda pri metanju kopja.

Jamska umetnost aboriginov je danes večinoma še nedokumentirane, vendar pa nekateri menijo, da bi lahko bila stara tudi 45.000 let, še piše AFP.